ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ – ΒΟΙΩΤΙΑ

A.Nik1


A.Nik1

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις – Βοιωτία


Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Ελικώνα, λίγο πάνω από το χωριό Υψηλάντης (τέως Βρασταμίτες), σε ένα πανέμορφο τοπίο με άφθονα νερά και πανύψηλα πλατάνια και θέα στον κάμπο της Κωπαΐδας.

Η παράδοση, που συμφωνεί με την ιστορική ανάλυση, θέλει το μοναστήρι να κτίσθηκε το 10ο αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β΄ το Βουλγαροκτόνο και τον ένδοξο στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό.

A.Nik2

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταχύτατη εξάπλωση, χάρη και στο μοναστήρι, της μνήμης του οσιομάρτυρος Νικολάου του Νέου στον ελλαδικό χώρο, καθώς ο ένδοξος αυτός διοικητής της Θεσσαλίας μαρτύρησε στα Βούνενα της Λάρισας το 902 μ.Χ. από τους Αβάρους.

Στο μικρό, αλλά ιστορικό Καθολικό οι γλυκές μορφές των Αγίων, μάς υποδέχονται για να χαρίσουν λίγο από την ουράνια γαλήνη.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το μοναστήρι βρέθηκε στο επίκεντρο επαναστατικών κινήσεων, καθώς αποτέλεσε τη βάση του Δημήτριου Υψηλάντη. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 εδώ υπογράφηκε η επίσημη παράδοση της Ρούμελης μετά την ταπεινωτική ήττα των Οθωμανών στη μάχη της Πέτρας.

Το συγκρότημα εγκαταλείφθηκε μέχρι το 1967, οπότε ανασυστάθηκε και λειτουργεί έκτοτε ως γυναικείο μοναστήρι. Ηγουμένη είναι η μοναχή Θεοφυλάκτη.

Ο άγιος εορτάζει στις 9 Μαΐου, αλλά επειδή στην περιοχή εορτάζεται σε πολλά μέρη, καθορίστηκε η μονή να εορτάζει στις 10 Μαΐου.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με δρόμο από το χωριό Υψηλάντης. 

 

Τηλ.: (+30) 2268051201

Ώρες για το κοινό : 7:00 π.μ.–1:00 μ.μ. & 4:00μ.μ.–7:00 μ.μ.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας