Η ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ολόκληρη η αναστάσιμη εβδομάδα από το Άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή, δηλαδή, την Κυριακή του Θωμά, λέγεται «Διακαινήσιμος», γιατί συμβολίζει την πνευματική μας ανακαίνιση.

Οι εφτά ημέρες της διακαινησίμου εβδομάδας θεωρούνται ως «μία» ημέρα, όπως η Κυριακή του Πάσχα. Οι πιστοί πρέπει να τη γιορτάζουν με πνευματική ευφροσύνη, δηλ. ψάλλοντας ψαλμούς και ύμνους, συμμετέχοντας όλη την εβδομάδα στη λατρεία της Εκκλησίας κοινωνώντας καθημερινά, αν και την προηγουμένη ημέρα έφαγαν αρτύσιμα φαγητά, αναστημένοι μαζί με τον Κύριο.

Στο Άγιον Όρος, ο προσκυνητής νιώθει το γιορτινό και χαρμόσυνο κλίμα της Ανάστασης του Κυρίου, συμμετέχοντας στις λιτανείες των Ιερών Εικόνων που γίνονται σε κάθε μοναστήρι. Το «Χριστός Ανέστη» ακούγεται παντού και οι καμπάνες χτυπούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μεταφέροντας την χαρμόσυνη είδηση της Αναστάσεως όλη τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα.

Η πιο σημαντική λιτανεία είναι αυτή της Ιεράς Εικόνας του Άξιον Εστί στις Καρυές (τη Δευτέρα του Πάσχα), όπου η αγία εικόνα της Παναγίας μπαίνει σε κάθε κελλί των Καρυών. Την επόμενη μέρα γίνεται η αντίστοιχη λιτανεία προς τον Πρωτάτον, της Ιεράς Εικόνας της Φοβεράς Προστασίας της γειτονικής Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου.

Επίσης, την Τρίτη του Πάσχα, γίνεται η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταίτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων.

Αντίστοιχες λιτανείες γίνονται σε όλα τα αγιορείτικα μοναστήρια με πανηγυρικό χαρακτήρα.

Παρακάτω, το monastiria.gr σας παρουσιάζει εικόνες (προηγούμενων ετών) από τις λιτανείες στις Καρυές, την Ιερά Μονή Ιβήρων και την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. 

 

 


https://www.youtube.com/watch?v=bu0YEHo5-U0