ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς


Δίπλα στην πόλη του Κιλκίς, στην περιοχή του Λόφου, ιδρύθηκε το 1856 η Ιερά Ανδρώα Μονή του Αγίου Γεωργίου. Η μονή λειτούργησε μέχρι τα τέλη του 19 αιώνα, οπότε και καταστράφηκε από τους Ουνίτες, μένοντας μόνο το Καθολικό της μονής. Έκτοτε οι μαρτυρίες επανεμφανίζονται γύρω στο 1950 όταν ο τότε Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Χαρίτων Συμεωνίδης ανήγειρε δύο οικήματα στα οποία παρέμεναν κατά καιρούς οι ιερομόναχοι οι οποίοι εξυπηρετούσαν τις λατρευτικές ανάγκες της μονής.

Το 1976 γίνεται η δεύτερη επανίδρυση της μονής με τις ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Αμβροσίου, η οποία επιβεβαιώνεται από πράξη του 1992 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Αποστόλου.

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου λειτουργεί επίσημα τα τελευταία χρόνια, με ενέργειες του Μητροπολίτου Εμμανουήλ. Ο εσωτερικός κανονισμός της μονής εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2011 και εκλέχθηκε ο Ηγούμενος της μονής Αρχιμανδρίτης Αρσένιος. Η αδελφότητα αριθμεί 12 εγγεγραμένους ιερομονάχους.

Ο ναός είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των ναών του 19ου αιώνος. Είναι λιθόκτιστος ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με υψηλό λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο και εντός του ναού υπάρχει απαράμμιλης τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο με χαρακτηριστικές εικόνες εξαιρετικής τέχνης.

Στη μονή φυλάσσονται τεμάχια ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Τιμίου Προδρόμου και του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη.

Η μονή πανηγυρίζει: στις 23 Απριλίου μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, 3 Νοεμβρίου ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, 4 Νοεμβρίου μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη και 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τηλ.: (+30) 2341022740


Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, www.impk.gr