ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ – ΚΙΛΚΙΣ

Η Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Γρίβα του Κιλκίς

 

Η γνωστή σε όλη την βόρεια Ελλάδα Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γρίβας βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά του όρους Πάικου, σε υψόμετρο 600 μ. με θέα την κοιλάδα του Αξιού, στην περιοχή του χωριού Γρίβα και σε απόσταση 7 χλμ από τη Γουμένισσα του νομού Κιλκίς.

Πρόκειται για νέο ανδρικό μοναστήρι. Ιδρύθηκε το 1992 από τον μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο και τη συνοδεία του και είναι καρπός της ιδιαίτερης ευλάβειας τους προς τους νεοφανείς μάρτυρες Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην εποχή μας (1959-1962), στο νησί της Λέσβου, 500 χρόνια μετά το μαρτύριο τους.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει την Τρίτη της Διακαινησίμου (Τρίτη του Πάσχα), ημέρα κατά την οποία μαρτύρησαν οι Άγιοι στη Θερμή της Λέσβου το έτος 1463. Επίσης, ιδιαίτερα τιμώνται και οι εορτές των Αγίων Μυροφόρων και του Μεγάλου Βασιλείου, στους οποίους είναι αφιερωμένα ομώνυμα παρεκκλήσια του αρχικού κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Γρίβας. Επίσης, υπάρχουν παρεκκλήσια της Παναγίας Πορταϊτισσας, της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Το μεγάλο Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Περιλαμβάνει επίσης δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και στον Απόστολο Ανδρέα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αρχιτεκτονική του ναού η οποία συνδυάζει τον αθωνικό τύπο με στοιχεία της Κωνσταντινουπόλεως (πτυχωτός εσωτερικά κεντρικός τρούλος, 4 δορυφόροι τρούλοι, τρούλος πάνω από την Αγία Τράπεζα, χοροί, παρεκκλήσια, τρούλος λιτής, εξωτερικό αίθριο).

Στη μονή φυλάσσονται τεμάχια λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου και μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.

Λειτουργικό πρόγραμμα

Θεία Λειτουργία: καθημερινές έως 9 π.μ., Κυριακές έως 10 π.μ.

Εσπερινός και Παράκληση: 5 μ.μ.

Ιερό Ευχέλαιο: την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, μετά τον Εσπερινό.

Το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ παραμένει ανοικτό από τις 7 π.μ. έως την δύση του ηλίου.



Τηλ. μονής: (+30) 23430 20270 

Ιστοσελίδα μονής: www.moni-agiou-rafail.gr

Σελίδα μονής στο Facebook: “Άγιος Ραφαήλ, Γρίβας”

E-mail: agiosrafailgriva@gmail.com

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου