ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΛΕΟΝΤΙΣΣΑΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου «Χρυσολεοντίσσης» στην Αίγινα

 

Η Παναγία η Χρυσολεόντισσα θεωρείται η προστάτιδα της Αίγινας. Το ομώνυμο μοναστήρι της, παλαιότερα ανδρικό και στις μέρες μας γυναικείο, ήταν για αιώνες το σημαντικότερο της Αίγινας.

Σύμφωνα με την παράδοση, αρχικά η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Χρυσολεόντισσας ήταν κτισμένη πλησίον του παραθαλάσσιου χωριού Λεόντι, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτη στις αλλεπάλληλες επιδρομές των πειρατών και των Αγαρηνών. Έπειτα από τρεις διαδοχικές καταστροφές της, αποφασίστηκε η μεταφορά της μονής σε σημείο μακριά από τη θάλασσα, ώστε να μην είναι ορατή και εύκολα προσπελάσιμη από τους εχθρούς της.

Όταν άρχισε η ανέγερσή της συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός. Τα εργαλεία τα οποία άφηναν οι κτίστες στο χώρο της ανεγέρσεως, το πρωί δεν τα εύρισκαν εκεί αλλά στην σημερινή θέση της μονής. Όταν το θαύμα επαναλήφθηκε τρεις φορές, οι μοναχοί κατάλαβαν το μήνυμα και ανήγειραν το μοναστήρι τους στην σημερινή τοποθεσία κατά τα έτη 1600-1614 μ.Χ.

Το Καθολικό είναι ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής (1808), αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Χαράλαμπο. Εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις εντυπωσιακές παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη, μορφές αγίων, αγγέλων, ευαγγελιστών κ.λπ. Βόρεια από το Καθολικό υψώνεται αγέρωχος ο μεγάλος πύργος της μονής, που ανοικοδομήθηκε για την προστασία από τους πειρατές.

Σέμνωμα και πνευματικός θησαυρός της μονής είναι η ιερά εικόνα της Παναγίας Χρυσολεοντίσσης, τοποθετημένη στην άκρη του τέμπλου προς την βόρεια πύλη του Ιερού. H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χρυσολεόντισσας συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών.

Σημαντικότατη υπήρξε η δράση της μονής κατά την επανάσταση του 1821. Την περίοδο αυτή η μονή ανακηρύχτηκε Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική. Μετά τη δημιουργία του ελευθέρου ελληνικού Κράτους, η μονή με το διάταγμα του Όθωνος θεωρήθηκε διατηρητέα εν λειτουργία και προσαρτήθηκε σ’ αυτήν ως μετόχι η διαλυθείσα Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνος.

Έτσι, η μονή λειτούργησε χωρίς διακοπή ως ανδρική, μέχρι και το 1935, έτος κατά το οποίο μετατράπηκε σε γυναικεία. Για το σκοπό αυτό, απέσπασε από την γειτονική μονή του Αγίου Νεκταρίου πέντε μοναχές. Η ηγουμενία ανατέθηκε στην διακόνισσα Μαγδαληνή, η οποία, με τη συμβολή και της συνοδείας της, πραγματοποίησε ριζική ανακαίνιση, ένα έργο που συνέχισαν και οι μετέπειτα γερόντισσες Ευβούλη και Θεοδούλη, καθώς και η σημερινή γερόντισσα Ευπραξία.

Στη μονή λειτουργούν έξι παρεκκλήσια, το παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, του Αγίου Λεοντίου, της Αγίας Μαγδαληνής (κοιμητήριο) και του Αγίου Νεκταρίου, για τον οποίο έχει αφιερωθεί ειδικό μέρος στο οποίο ερχόταν για προσευχή ο άγιος της Αίγινας.

Σήμερα οι μοναχές μεριμνούν για την φιλοξενία των πολυάριθμων προσκυνητών και ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσολεόντισσας πανηγυρίζει τις 15 Αυγούστου, οπότε γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Είναι κτισμένο στο κέντρο του νησιού και απέχει ένα με δύο χιλιόμετρα από την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου (Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος). Η όμορφη διαδρομή προς το μοναστήρι είναι μια αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη-προσκυνητή.

Ώρες επισκέψεων: 07.30-13.00 & 16.00-Δύση Ηλίου

Τηλ: (+30) 2297062100


Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ύδρας imhydra.gr