ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ – ΕΥΒΟΙΑ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου βόρεια των Ηλίων της Εύβοιας


Έτος ιδρύσεως της Ιεράς Μονής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στα Ήλια της Αιδηψού αναφέρεται επίσημα το 1670, όμως κατά την τοπική παράδοση το μοναστήρι και η παρουσία μοναχών στην συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας υφίσταται από τον 13ο αιώνα.

Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε η μονή κατά τους πρώτους αιώνες της ζωής της. Ακολουθώντας το ιδιόρρυθμο σύστημα, γύρω από αυτήν ασκήτευαν μέχρι και 300 μοναχοί, ζώντας σε καλύβες και «καλογερόσπιτα», όπως αναφέρει η τοπική παράδοση, οι οποίοι λειτουργούνταν τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές στο βυζαντινό Καθολικό του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού σταυροειδούς, με περίτεχνο τέμπλο των μέσων του 17ου αιώνος, γεμάτο παραστάσεις και σκηνές από την Αγία Γραφή και περίφημες εικόνες του 16ου και 17ου αιώνος.

Κατά την Τουρκοκρατία, το μοναστήρι πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στο υπόδουλο Γένος και καταστράφηκε τρεις φορές. Ένα ιστορικό χρονικό της μονής που συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 1727 από τον ηγούμενο Ανανία Ιερομόναχο, αναφέρεται σε σούβλισμα 100 ανδρών της ευβοϊκής αυτής περιοχής από τους Τούρκους και στη μη λειτουργία του μοναστηριού επί 20 μέρες. Τους μοναχούς και τους συνασκουμένους πατέρες τούς μετέφεραν οι Τούρκοι στη Χαλκίδα για να τους θανατώσουν. Όμως, ο μεγαλομάρτυς Γεώργιος, με τη δύναμη του Θεού, τους ελευθέρωσε.

Η μονή απετέλεσε επίσης, τόπο καταφυγής και προστασίας πολλών χριστιανών και μάλιστα επιστημόνων, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας.

Επί αιώνες ήταν ανδρική, το 1970 όμως μετετράπη σε γυναικεία. Η σημερινή αδελφότητα (με περίπου 10 μοναχές) και με την αμέριστη συμπαράσταση πολλών προσκυνητών, ανακαίνισε τα κτίρια της μονής. Τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε και η ανοικοδόμηση νέου μεγάλου Ναού της Αγίας Νίνας, της Φωτίστριας της χώρας της Γεωργίας. Την μακαριστή Ηγουμένη Πελαγία, που κοιμήθηκε το 2013, διαδέχθηκε η νέα Ηγουμένη Χρυσοστόμη.

Υπάρχουν αποθησαυρισμένα τίμια λείψανα των Αγίων: Γεωργίου, Μαρίνης, Μάμαντος και Κυριακής. Το μοναστήρι πανηγυρίζει: του Αγ. Γεωργίου (23/4 και Ανακομιδής Λειψάνων του Αγίου 3/11), του Αγ. Χαραλάμπους (10/2), της Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (28/7) και της Αγ. Παρασκευής (26/7).

Περιοχή

Βρίσκεται στο καταπράσινο βουνό σε ύψος 400 μέτρων, με θαυμάσια θέα προς το βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, βόρεια από το παραθαλάσσιο χωριό Ήλια και σε απόσταση μόλις 13 χιλ. από τα Λουτρά της Αιδηψού.

Τηλέφωνο: (30)22260-22384

Πηγή κειμένου: Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος- imchalkidos.gr