ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ – ΧΙΟΣ

Το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο

 

Στη βορειοδυτική πλευρά της Χίου, βρίσκεται η κωμόπολη της Βολισσού, όπου υπάρχει το σπουδαιότερο προσκύνηµα του νησιού, ο Ιερός Ναός και ο τόπος μαρτυρίου της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος, δίπλα στη θάλασσα.

Η Αγία Μαρκέλλα καταγόταν από την Βολισσό και το µαρτύριό της, καθώς και τα πολλά θαύµατά της, συγκλονίζουν ακόµα και σήµερα τον επισκέπτη. Στον χώρο του προσκυνήµατος, είναι κτισμένος ο οµώνυµος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της Αγίας και µετά από δύο περίπου χιλιόμετρα πεζοπορίας φθάνουµε στο Αγίασµα, όπου και ο τόπος του Μαρτυρίου της.

Εκεί παρατηρούµε το κόκκινο χρώµα στις πέτρες της παραλίας, που είναι συµβολισµός του αίµατος της Αγίας, καθώς επίσης και τον θαυµατουργικό αναβρασµό του Αγιάσµατος, συνήθως κατά την ώρα που ψάλεται η Ιερά Παράκλησή της.

Η Αγία Μαρκέλλα από την Χίο, ορφάνεψε σε μικρή ηλικία από μητέρα. Αργότερα οι σωματικές της καλλονές άναψαν αμαρτωλούς πόθους στο σαρκολάτρη πατέρα της, στις κτηνώδεις επιθυμίες του οποίου δεν ήθελε να υποκύψει και γι’ αυτό εγκατέλειψε το σπίτι και κατέφυγε στα βουνά.

Ο παράφρων πατέρας της την ανακάλυψε. Έβαλε φωτιά στη πυκνή βάτο που κρυβόταν και στη συνέχεια τη καταδίωξε και με το βέλος του τη πλήγωσε. Εκείνη προσευχήθηκε και παρακάλεσε να σχισθεί η πέτρα που πατούσε για να τη σώσει. Η γη άνοιξε και την κατάπιε έως το στήθος. Ο σκληρός πατέρας της την πρόφτασε και της απέκοψε τους μαστούς και ύστερα το κεφάλι, το οποίο και έριξε στη θάλασσα. Το μέρος εκείνο που καθαγιάσθηκε από την αιμόφυρτη κεφαλή της Αγίας, συχνά μετατρέπεται σε θαυματουργική πηγή με το Αγίασμα που αναφέραμε.

Και στον τόπο της βάτου, η ευσέβεια των πιστών ύψωσε ναό αφιερωμένο στο όνομά της. Την ημέρα της εορτής της στις 22 Ιουλίου, γίνεται με συμμετοχή χιλιάδων πιστών η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας.

Γύρω από το ναό υπάρχουν αρκετοί ξενώνες για τους προσκυνητές, καθώς και άνετος χώρος εκτός του προσκυνήματος.

Η διαδρομή 40 περίπου χλμ. από την πόλη, γίνεται μέσα από γραφικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που οδηγεί έως την είσοδο του προσκυνήματος.

Τηλ.: (+30)22740 21269