ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΛΑΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Σταυροπηγιακή και Συνοδική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου στην Αττική

 

Ένα κατ’ εξοχήν φιλακόλουθο μοναστήρι, το οποίο διατηρεί άσβεστη την Ορθόδοξη πνευματικότητα στις μέρες μας, λίγο έξω από την πρωτεύουσα, είναι η ανδρική Σταυροπηγιακή και Συνοδική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου στον Κάλαμο Αττικής. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου μυστικού θεολόγου του 10ου αιώνα, Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου και θεμελιώθηκε με την ευλογία του αγίου των ημερών μας, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Η μονή θεμελιώθηκε το 1986 με την επίσκεψη και την ευχή του Οσίου Πορφυρίου. Στις 25 Αυγούστου 1993 η Ιερά Μονή Αγίου Συμεών προήχθη, με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σε Σταυροπηγιακή και Συνοδική.

Το επιβλητικό Καθολικό της, που τιμάται στον μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας, Όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, θεμελιώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1988 και τα θυρανοίξια τελέστηκαν στις 10 Οκτωβρίου 1993. Παράλληλα, έχουν κτιστεί και τρία παρεκκλήσια (το πρώτο προς τιμήν των αγίων Τιμοθέου Ευρίπου του εκ Καλάμου, Δαυίδ του εν Ευβοία και Ιωάννου του Ρώσου -το δεύτερο προς τιμήν των αγίων Βαρσανουφίου του Μεγάλου, Ιωάννου του Προφήτου, Σερίδου, Δωροθέου και Δοσιθέου -και το τρίτο προς τιμήν των αγίων Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και Αικατερίνης της πανσόφου).

Το πρόγραμμα της μονής είναι παραδοσιακά μοναστηριακό. Τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία και σχεδόν όλες οι προβλεπόμενες από το μοναχικό τυπικό Αγρυπνίες.

Καθημερινά προσέρχονται πιστοί από όλη την Αττική και την επαρχία για εξομολόγηση. Καλλιεργούνται συστηματικώς τα μοναχικά εργόχειρα, όπως: αγιοπατερικές εκδόσεις, βυζαντινή αγιογραφία, μοσχοθυμίαμα, κηροπλαστική, κομποσχοίνια κ.ά.

Η μονή είναι επισκέψιμη στις 5 έως τις 6 κάθε απόγευμα. Η μονή βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από τον Κάλαμο Ωρωπού σε πανοραμική τοποθεσία και κοντά στη θάλασσα.

Ιστοσελίδα: http://www.agsymeon.com 

Email: info@agsymeon.com

Τηλέφωνα: (+30) 2108313474 , (+30) 2109421764 , (+30) 2295032639 , (+30) 2295062545

Πηγή φωτ.:  http://apantaortodoxias.blogspot.gr