ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΖΙΟΥ – ΜΕΓΑΡΑ

Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων


Η ανδρική Ιερά Κοινοβιακή Μονή της Αγίας Παρασκευής στα Μέγαρα βρίσκεται στην βορειοανατολική πευκόφυτη πλαγιά των Γερανείων Όρεων, πάνω στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Μαζίου – Αλεποχωρίου και απέχει 17 χιλ. από τα Μέγαρα και 6 χιλ. από την παραλία Αλεποχωρίου. Η μονή ιδρύθηκε το 1988 στον χώρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε αρχαία χριστιανική κοινότητα.

Σήμερα η μονή αριθμεί 9 αδελφούς με Ηγούμενο τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Κουλουριώτη. Από την Αδελφότητα επίσης προέρχεται και ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος Στεργίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Πρώτος Ηγούμενος της μονής υπήρξε ο οσιότατος Γέροντας των Μεγάρων, μακαριστός π. Δαμασκηνός Κατρακούλης.

Οι αδελφοί της μονής διακονούν σήμερα τις ανάγκες της τοπικής Εκκλησίας των Μεγάρων, προσφέροντας έργο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, συγγραφικό, επιστημονικό και πολιτιστικό. Η αδελφότητα της μονής πρωτοστάτησε στον προγραμματισμό, την δημιουργία και εκτέλεση των επιτυχών ετησίων πολυειδών εκδηλώσεων στα Μέγαρα με την επωνυμία: «ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ 1998», επί τη ευκαιρία της 200ης επετείου από την εύρεση των τιμίων Λειψάνων των αγίων Δέκα Μαρτύρων των εν Μεγάροις μαρτυρησάντων.

Η αδελφότητα έχει επίσης εκδώσει τέσσερα βιβλία τα οποία διέθεσε εκτός εμπορίου, μέσω των ιδίων εκδόσεων «Ευεργέτιδος»: α) τους λόγους και τις γραφές του πρώτου Ηγούμενου της μονής Αρχιμ. Δαμασκηνού Κατρακούλη με τίτλο «ΩΔΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ» το 1998, β) τους λόγους, τις γραφές και τα κηρύγματα του Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, με τίτλο «ΕΚΛΟΓΑΡΙΟΝ» το 1999, γ) τους λόγους προς μοναχούς & Μοναχικά κείμενα του Οικομενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με τίτλο «ΙΕΡΟΝ ΣΤΗΛΟΓΡΑΦΗΜΑ» το 2000 και δ) κείμενα & λόγους των αδελφών της μονής για τον μακαριστό Γέροντα Δαμασκηνό, με τίτλο «ΥΙΙΚΟΝ ΟΦΛΗΜΑ» το 2002.

Η μονή πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Τηλ. μονής: (+30) 22960 51750


Πηγή: Δήμος Μεγαρέων, megara.gr