ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

Ιερά Μονή Σιμωνόπετρας, το πιο επιβλητικό μοναστήρι στο Άγιον Όρος

Email επικοινωνίας: hospitality@simonopetra.gr

Σε ύψος 230 μέτρων από τη θάλασσα, στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους πάνω σε απόκρημνο βράχο, στέκεται αγέρωχη η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, ένα από τα πιο επιβλητικά και δυσκολότερα για την εποχή του οικοδομήματα παγκοσμίως.

Λέγεται μάλιστα ότι αποτελεί την πρώτη «πολυκατοικία» στον κόσμο, καθώς η μονή πρόκειται για επταώροφη οικοδομή, η οποία ανεβαίνει στον ουρανό με επιβλητική μεγαλοπρέπεια. Σ’ αυτόν τον απότομο και μεγάλο βράχο, ο Άγιος Σίμων ο Μυροβλήτης (εορτή 28 Δεκεμβρίου), ο οποίος ασκήτευε σε γειτονικό σπήλαιο που υπάρχει και σήμερα, οδηγημένος από θεϊκό φως σκαρφάλωσε και έχτισε το μοναστήρι του, τη «Νέα Βηθλεέμ» στα μέσα του 13ου αιώνα.

Η μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού. Έχει καεί και έχει ξανακτιστεί πολλές φορές, καθώς σύμφωνα με προφητεία του κτήτορά της, Αγίου Σίμωνα, το μοναστήρι θα κινδύνευε συχνά από πυρκαγιές, αλλά ποτέ από σεισμό.

Από άποψη κειμηλίων, η μονή κατέχει ένα τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, λείψανα αγίων (όπως το άφθαρτο αριστερό χέρι της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής) και διάφορα άλλα κειμήλια. Η βιβλιοθήκη ήταν αξιόλογη μέχρι την τελευταία πυρκαγιά.

Η µονή έχει αρκετά μετόχια εκτός του Αγίου Όρους, όπως είναι ο Άγιος Χαράλαμπος στη Θεσσαλονίκη, η Ανάληψη στην Αθήνα, η γυναικεία Ιερά Μονή του Ευαγγελισµού στην Ορµύλια Χαλκιδικής, το Ιερό Κοινόβιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο  Πεντάλοφο Γουμένισσας Κιλκίς και άλλα τρία μετόχια (ένα ανδρικό και δύο γυναικεία) στη Γαλλία.

Στη μονή σήμερα είναι εγκαταστημένη αδελφότητα 60 μοναχών, που τις τελευταίες δεκαετίες υπό την καθοδήγηση του μακαριστού γέροντος Αιμιλιανού Συμωνοπετρίτου, έχει γνωρίσει πνευματική άνθηση. Σήμερα Καθηγούμενος είναι ο Αρχιμ. Ελισσαίος. Η αδελφότητα είναι γνωστή επίσης, για την εξαιρετική ποιότητα στην ψαλτική τέχνη.

Η μονή εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου τη Γέννηση του Κυρίου, στις 28 Δεκεμβρίου τη γιορτή του κτήτορά της Οσίου Σίμωνα και στις 22 Ιουλίου τη γιορτή της Αγίας Mαρίας της Μαγδαληνής.

Η είσοδος της μονής

Θέα από τη μονή προς τη θάλασσα

Το Καθολικό της μονής

Η Τράπεζα της μονής

Το σπήλαιο, όπου ασκήτεψε ο Όσιος Σίμωνας, κοντά στο μοναστήρι

Λιτανεία πέριξ της μονής (γίνεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα)

Η μονή τυλιγμένη μέσα στα σύννεφα

Εσωτερικός διάδρομος της μονής 

Φωτο: 1. Athosmemory.com  (Αρχείο Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας),  2. Κώστας Φραγκιάς, 3. mountathosinfos.gr