ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Άνω Γατζέας

 

Η Μονή Αγίας Τριάδας, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, απέχει μόλις 2,5 χλμ. από την Άνω Γατζέα και 20 χλμ. από το Βόλο. Η μονή δεσπόζει από μακριά, κτισμένη πάνω σε λόφο, με υψόμετρο 240 μέτρων, με εκπληκτική θέα προς τον Παγασητικό.

Βρίσκεται στην περιοχή «Παλαιόκαστρο» ή «Παλιόκαστρο» που πήρε την ονομασία της από το Ενετικό Κάστρο που βρισκόταν εκεί, το οποίο καταστράφηκε από τους Καταλανούς το 1310. Η μονή πλαισιώνεται από ελαιώνες, ενώ ο χαρακτηριστικός πύργος στη βόρεια πλευρά της, δίνει την εντύπωση του κάστρου στη μονή.

Ο Ιερός Ναός αποτελείται από ένα μονόχωρο καμαροσκεπή χώρο μικρών διαστάσεων, ενώ η παλαιότερη μορφή του έχει αλλοιωθεί από πρόσθετες εργασίες. Στο εσωτερικό της υπάρχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο που αποτελεί σύγχρονη προσθήκη.

Επιπλέον υπάρχει εκθεσιακός χώρος με διάφορα εκθέματα από τα οποία ξεχωρίζει ένα δισκοπότηρο με χαραγμένη τη φιγούρα του ιδρυτή της μονής Νικολάου Γεωργίου Τζιώρτζου ή Τσουρτσή.

Στο χώρο της μονής υπάρχουν 3 παρεκκλήσια: του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και των Αγίων Μυροφόρων. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ο Σταυρός ύψους 12 μέτρων με προσανατολισμό προς τη πλευρά της θάλασσας.

Η Mονή εγκαταλείφθηκε το 1963 όταν και ο τελευταίος από τους μοναχούς επέστρεψε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Μετά από 26 χρόνια, το 1989 η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας έστειλε αποστολή μοναστικής αδελφότητας δίνοντας πάλι ζωή στους χώρους της Μονής. Σήμερα, η αδελφότητα αριθμεί 5 μοναχούς.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος της Άνω Γατζέας Πηλίου είναι επισκέψιμη τις ώρες 08:00-13:00 και 17:00-20:00.

Τηλ. μονής:  (+30) 24230-22504

Πηγή κειμένου: ΤΕΕ Μαγνησίας