Η ταυτότητά μας

 

Για πρώτη φορά στο ίντερνετ, το 2012, ξεκίνησε μια ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου τα περισσότερα μοναστήρια και σημαντικότερα προσκυνήματα της Ελλάδας να χαρτογραφηθούν και να παρουσιαστούν επιμελημένα σε μία νέα ιστοσελίδα. Είναι το monastiria.gr

Με κύριο μέλημά μας την ανάδειξη του πνευματικού μας πλούτου και τη διατήρηση του για τις επόμενες γενεές, καθώς και την προβολή της χώρας μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και ύστερα από την ευλογία της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, καθώς και υπό την ευλογία γερόντων και Ηγουμένων των μοναστηριών του Αγίου Όρους, μια ομάδα νέων επιστημόνων από το κέντρο της Ελλάδας, τη Λάρισα (και με συμμετοχή νέων από όλη την Ελλάδα), ξεκινήσαμε την προσπάθεια μιας εμπεριστατωμένης καταγραφής των περισσότερων ιερών μονών και προσκυνημάτων της χώρας μας.

Φιλοδοξούμε αυτή η νέα διαδικτυακή πύλη να αποτελεί έναν σύγχρονο προσκυνηματικό οδηγό. Η ιστοσελίδα μας είναι συνεργάτης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κυρίως στην υποστήριξη υλικού – μεταφρασμένων κειμένων για μοναστήρια της χώρας μας, καθώς και του ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού).

Σε μια εποχή ένδειας, το monastiria.gr περνά το μήνυμα ότι η Ελλάδα μας είναι ένας τόπος πνευματικών θησαυρών και ότι τα μοναστήρια μας είναι πρωτίστως, μέρη προσκυνήματος και χάριτος. Θεωρούμε ότι έτσι πρέπει να βλέπουμε τα μέρη αυτά, προσέχοντας και την αμφίεσή μας όταν τα επισκεπτόμαστε. 

Η καινοτομία της ιστοσελίδας μας εστιάζεται στα εξής :

-Ιερές μονές από όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά, προβάλλονται σε έναν ενιαίο διαδικτυακό τόπο εύχρηστο και ευπρεπή, που σέβεται την ιερότητα του χώρου

-Τα περισσότερα κείμενα των μοναστηριών θα είναι μεταφρασμένα στις 10 πιο διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου, με σκοπό να προσεγγίζουν τόσο αλλοεθνείς, όσο και τη νέα γενιά της ελληνικής ομογένειας.

Τα μοναστήρια μπορείτε να τα «επισκεφθείτε» με τις εξής επιλογές αναζήτησης, είτε από τη λίστα μοναστηριών, είτε πληκτρολογώντας το όνομα του μοναστηριού στην φόρμα αναζήτησης.

Παντού στην Ελλάδα συναντάμε μοναστήρια, μνημεία αναφοράς στον Θεό. Γράφει ο εκφραστής της Ορθόδοξης παράδοσης του προηγούμενου αιώνα, αγιογράφος και συγγραφέας, Φώτης Κόντογλου: «Αυτή είναι η αγιασμένη Ελλάδα, κι από το γάλα της βυζάξανε και θραφήκανε οι ποιητές της, το γάλα της Παναγίας. Εμείς αυτό το γάλα το σιχαθήκαμε, αλίμονο!».

Αυτήν την ιερά παράδοση της Ορθοδοξίας καλούμαστε σήμερα να σεβαστούμε και να αναδείξουμε. Θέλουμε εσάς συμμέτοχους και αρωγούς σ’ αυτό εγχείρημα.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook στη σελίδα: www.facebook.com/Monastiriagr

Το e-mail επικοινωνίας είναι: info@monastiria.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας:  6947301279 , 6947694932

Με τιμή,

Οι βασικοί δημιουργοί και συντάκτες του monastiria.gr   –  Μ. & Χαρ. Αλμυρούλης,  Χρ. Πιτσίλκας,  Β. Νάκος

 

Copyright © 2012-2024 Monastiria.gr

( All Rights Reserved – The texts and translations are copyright to website monastiria.gr © )

Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου και των μεταφράσεων του site monastiria.gr, με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς την άδεια των διαχειριστών της ιστοσελίδας ή χωρίς την αναφορά της πηγής – προελεύσεως.  Αν στο monastiria.gr υπάρχει ανάρτηση που παραβιάζει δικαιώματα άλλων ή περιέχει κάτι ανακριβές, παρακαλώ ενημερώστε μας για να υπάρξει άμεση επανόρθωση.

Τα δικαιώματα της ιστοσελίδας ανήκουν στους διαχειριστές του monastiria.gr