200 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ…

200 χρόνια είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.. Από τότε που το νέο Ελληνικό κράτος έκανε τα πρώτα βήματα ελευθερίας, οι τότε ”εραστές” της Δύσης μαζί με τον δυτικόφερτο Όθωνα και την αντιβασιλεία του, έκαναν ο, τι μπορούσαν για να αποκοπούν οι δεσμοί των Ελλήνων από την Ορθόδοξη παράδοση και την βυζαντινή κληρονομιά.

Σήμερα για παράδειγμα οι υπέρμαχοι του πρόσφατου νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών υποστηρίζουν ότι πλέον με τον νόμο αυτό ανήκουμε περισσότερο ”στον δυτικό κόσμο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών”. Προφανώς η Ελλάδα ανήκει στην Δύση, όμως όλοι αυτοί οι σύγχρονοι ”εραστές” της Δύσης δεν μπορούν να καταλάβουν (όπως εδώ και δύο αιώνες) ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να ανήκει στον σύγχρονο κόσμο και να έχει δυτικό προσανατολισμό, ΧΩΡΙΣ απαραίτητα να απεμπολεί τις ηθικές – παραδοσιακές της αξίες και την Ορθόδοξη της κληρονομιά. Αν η σύγχρονη ελληνική κοινωνία πορευθεί χωρίς τις αξίες που την κράτησαν όρθια σε πολύ δύσκολα χρόνια, όπως της Τουρκοκρατίας, τότε το μέλλον είναι πολύ δυσοίωνο..

Η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά και πολιτισμικά μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επομένως έχει την δική της ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα. Έτσι, δεν χρειάζεται να αντιγράφει χώρες όπως η Σουηδία, η Γαλλία, το Βέλγιο ή η Ολλανδία, μόνο και μόνο για να λεγόμαστε και εμείς σύγχρονοι και “προοδευτικοί”.. Το προοδευτικό δεν είναι πάντοτε το ωφέλιμο. Ηθική, αρετή, αξίες και πραγματική παιδεία μάς χρειάζονται, όχι μια δήθεν “προοδευτικότητα”. Αν χάσουμε την δική μας ταυτότητα, τότε κινδυνεύουμε να χαθούμε και ως λαός…

Χ.Π. (Μάρτιος 2024, για το monastiria.gr)