Ἅγιος Μάξιμος ὁ Ὁμολογητής: Ἡ κοίμησις τῆς Θεοτόκου

koimisi-theotokou-13121

Tώρα μὲ τὴν Χάριν της θὰ ὁμιλήσωμε περὶ τῆς ἐξόδου καὶ τῆς Μεταστάσεως αὐτῆς ἀπὸ τὸν παρόντα κόσμον εἰς τὴν αἰώνιον Βασιλείαν τοῦ Υἱοῦ της. Εἶναι ὄντως φαιδρὰ καὶ χαρμόσυνος γιὰ τὴν ἀκοὴν τῶν φιλοθέων ἡ τοιαύτη διήγησις.

TO ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

alt

Το γεγονός της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου αφηγείται, εκτός των άλλων, και μια απόκρυφος διήγηση, που φέρεται υπό το όνομα του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου, του Ιωάννη, περίληψη της οποίας θα παρουσιάσουμε: Η Παναγία μετά την Ανάληψη του Χριστού καθημερινώς πηγαίνει στο ζωοδόχο μνήμα και προσεύχεται. Μία Παρασκευή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται μπροστά της της έδωσε ένα κλάδο φοίνικος, σύμβολο … Read More

ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πραγματικά είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς σε πόσα μέρη της Ελλάδας θέλησε η Χάρη της Παναγίας να φανερωθεί και να αποτελέσει το στήριγμα του λαού μας. Αμέτρητες ιερές εικόνες της βρέθηκαν, μετά από υπόδειξή της, θαυματουργικά από μοναχούς και μοναχές ή από ταπεινούς βοσκούς και ψαράδες, είτε μέσα στο έδαφος της πατρίδας μας, είτε στα βουνά και τη θάλασσα. Και … Read More

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

Η γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή της Αγίας Τριάδας Ακράτας Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Ακράτας βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, στην πλαγιά του βουνού Πορόβιτσας, στον νομό Αχαΐας. Απέναντι από το μοναστήρι βρίσκονται τα δύο γραφικά χωριά Καλαμιάς και Βούτσιμος Αχαΐας.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΒΟΜΒΟΚΟΥΣ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βομβοκούς Ναυπακτίας Δέκα περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, σε υψόμετρο 530 μ. κοντά στο χωριό Βομβοκού Αιτωλοακαρνανίας, δίνει αιώνες τώρα την ταπεινή μαρτυρία της η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΔΩΡΙΔΟΣ

Η Ιερά Μονή «Κουτσουρούς» Η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης της επαρχίας Δωρίδος του νομού Φωκίδος βρίσκεται στο χωριό Αμυγδαλιά, νότια του Λιδωρικίου Φωκίδος.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Χρισσού Παρνασσίδος με την χιλιόχρονη παρουσία Σε πανοραμική θέση σε υψόμετρο 500 μέτρων, ανατολικά της Άμφισσας, στο δρόμο ανάμεσα στους Δελφούς και τον Χρισσό Φωκίδας, βρίσκεται η (γυναικεία σήμερα) Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, η οποία κτίσθηκε τον 11ο αιώνα (έτος 1019).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ – ΧΙΟΣ

Ο Ιερός Παρθενώνας της Παναγίας Βοηθείας στην Χίο Μόλις 3 χλμ πάνω από την πόλη της Χίου, πηγαίνοντας προς την Ιερά Νέα Μονή, συναντάμε την γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Βοήθειας, της οποίας κτήτορας είναι ο Όσιος Άνθιμος της Χίου.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Απέναντι από τις ακτές της Αττικής, επτά χλμ από την Άνω Βαθειά Ευβοίας, προβάλλει η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, σε μια υπέροχη τοποθεσία με υπέροχη θέα στο νότιο Ευβοϊκό.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΛΕΥΚΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους στο Αυλωνάρι Ευβοίας Η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Αυλωνάρι, σε υψόμετρο 460 μέτρων και σε τοπίο υπέροχου φυσικού κάλλους.