ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Ιερά Μονή Ξενοφώντος, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας Οδηγήτριας

Email επικοινωνίας: arhontariki@imxenophontos.gr

Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Αγίου Παντελεήμονος, στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Το μοναστήρι έχει δύο Καθολικά, αφιερωμένα στους δύο μεγαλομάρτυρες Αγίους, Γεώργιο και Δημήτριο, με το νέο Καθολικό να δεσπόζει ως το μεγαλύτερο στις είκοσι μονές του Αγίου Όρους. Η μονή διαθέτει 14 παρεκκλήσια, από τα οποία τα οκτώ είναι μέσα στη μονή.

Πρώτη μνεία της μονής υπάρχει στο τελευταίο τέταρτο του 11ου αι. Η περίοδος ακμής της διακόπτεται με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) και στη συνέχεια τις αλλεπάλληλες καταστροφές διαδέχονται ανακαινίσεις και δωρεές από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών.

Από τά ιερά λείψανα ξεχωρίζει η Τίμια Χείρα του Προστάτου της Μονής Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ενώ ανάμεσα στα αξιόλογα κειμήλια της μονής συγκαταλέγονται δύο ψηφιδωτές εικόνες των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου (του 11ου αι.), ένα εικονίδιο με παράσταση της Μεταμόρφωσης, εκκλησιαστικά σκεύη κ.ά. Στη βιβλιοθήκη της μονής φυλάσσονται 300 περίπου χειρόγραφα, διάφορα έγγραφα και πάνω από 4.000 βιβλία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νέο μουσείο της μονής.

Ιερά εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας

Η εικόνα αυτή βρισκόταν από πολύ παλιά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Το 1730 όμως εξαφανίστηκε ξαφνικά από τη θέση της, ενώ οι πύλες του ναού ήταν κλειδωμένες, και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Όλοι νόμισαν ότι κάποιος την είχε κλέψει κρυφά και έτσι η εικόνα μεταφέρθηκε πίσω στη θέση της, ενώ οι Βατοπαιδινοί μοναχοί έλαβαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και σφράγισαν τον ναό. Σε λίγη όμως ώρα, όταν ανοίχτηκε η εκκλησία για την ακολουθία, η εικόνα έλειπε και πάλι από τη θέση της και πολύ σύντομα έφτανε η είδηση από την Μονή του Ξενοφώντος ότι βρέθηκε και πάλι στην αντίστοιχη θέση στο καθολικό.

Οι Βατοπαιδινοί πείσθηκαν για το θαύμα και αποφάσισαν να μην αντισταθούν άλλο στη θέληση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έτρεξαν στη Μονή Ξενοφώντος για να προσκυνήσουν την Παναγία Οδηγήτρια και για πολύ καιρό της έστελναν λάδι και κερί στην νέα της κατοικία. Από τότε, οι Ξενοφωντινοί και Βατοπαιδινοί Πατέρες εορτάζουν από κοινού το γεγονός αυτό. 

 

Δείτε επίσης: 

 Δείτε εδώ βίντεο με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος (Ευχαριστούμε τους Πατέρες της μονής για την παραχώρηση του υλικού).

 

Φωτο: athosmemory