ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΝΗΨΗΣ

Περί νήψης • Η λέξη “νήψις” προέρχεται εκ του “νήφω”, που σημαίνει αγρυπνώ, φρουρώ, επισκοπώ, παρατηρώ, επιβλέπω, παρακολουθώ. Αυτά όλα οι Πατέρες τα συνοψίζουν σε μια αδιάλειπτη προσοχή του νοός. Η νήψις εικονίζεται με την αξίνα, η οποία καταρρίπτει τα μεγάλα δένδρα χτυπώντας τη ρίζα τους. Και όταν χτυπηθεί η ρίζα, δεν ξαναφυτρώνουν. Έτσι και όταν ο νους του ανθρώπου, … Read More

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΔΩΡΙΔΟΣ

Η Ιερά Μονή «Κουτσουρούς» Η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης της επαρχίας Δωρίδος του νομού Φωκίδος βρίσκεται στο χωριό Αμυγδαλιά, νότια του Λιδωρικίου Φωκίδος.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Χρισσού Παρνασσίδος με την χιλιόχρονη παρουσία Σε πανοραμική θέση σε υψόμετρο 500 μέτρων, ανατολικά της Άμφισσας, στο δρόμο ανάμεσα στους Δελφούς και τον Χρισσό Φωκίδας, βρίσκεται η (γυναικεία σήμερα) Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, η οποία κτίσθηκε τον 11ο αιώνα (έτος 1019).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ – ΧΙΟΣ

Ο Ιερός Παρθενώνας της Παναγίας Βοηθείας στην Χίο Μόλις 3 χλμ πάνω από την πόλη της Χίου, πηγαίνοντας προς την Ιερά Νέα Μονή, συναντάμε την γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Βοήθειας, της οποίας κτήτορας είναι ο Όσιος Άνθιμος της Χίου.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Απέναντι από τις ακτές της Αττικής, επτά χλμ από την Άνω Βαθειά Ευβοίας, προβάλλει η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, σε μια υπέροχη τοποθεσία με υπέροχη θέα στο νότιο Ευβοϊκό.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΛΕΥΚΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους στο Αυλωνάρι Ευβοίας Η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Αυλωνάρι, σε υψόμετρο 460 μέτρων και σε τοπίο υπέροχου φυσικού κάλλους.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΙΔΙΑΝΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής στο οροπέδιο Λασιθίου Η Ιερά Μονή Βιδιανής βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, κοντά στο χωριό Κάτω Μετόχι. Το μοναστήρι ιδρύθηκε περίπου το 1850 από τον μοναχό Μεθόδιο Περάκη, αλλά θεωρείται ότι είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερης μονής, που ήταν μετόχι της οικογένειας των Βίδων (εξού και το όνομα Βιδιανή).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΑΦΙΔΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Η ιστορική Ιερά Μονή Σκαφιδιάς ή Σκαφιδιώτισσας στην Πελοπόννησο Σε ειδυλλιακό τοπίο, 10 μόλις χλμ από τον Πύργο Ηλείας, κοντά στην παραλία της Σκαφιδιάς, δεσπόζει η επιβλητική ομώνυμη μονή, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΑΡΟΥ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών στην Πάρο Η Ιερά Μονή (Ιερό Ησυχαστήριο) Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Θαψανών κτίσθηκε το 1936 από τον όσιο γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο, πάνω στα ερείπια παλαιότερης μονής της Υπαπαντής του Κυρίου (του 16ου αιώνα), μετοχίου της Νέας Μονής Χίου.