ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Στην πόλη της Ξάνθης υπάρχει ένα πρότυπο μοναστήρι, υπόδειγμα της ορθόδοξης πνευματικότητας και της κοινωνικής διάστασης της Ορθοδοξίας, η Ιερά Μονή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

Η Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Ξάνθης είναι γυναικεία κοινοβιακή από της ιδρύσεώς της. Η θεμελίωση της μονής έγινε το 1972, ενώ το έτος 1978 έγινε η άτυπη ίδρυσή της με την εγκατάσταση των πρώτων μοναζουσών από την Παλαιστίνη. Μαζί με τις πρώτες μοναχές καταφθάνουν και εμπερίστατα παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας.

Η γυναικεία αδελφότητα στις μέρες μας συνεχίζει το έργο που οραματίστηκαν ο κτήτορας της μονής μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος (Δαλάτσης) καθώς και ο μακαριστός Μητροπολίτης Ξάνθης & Περιθεωρίου κυρός Αντώνιος (Κλαουδάτος).

Το οικοτροφείο-ορφανοτροφείο

Αρχική σκέψη των ιδρυτών ήταν να δημιουργήσουν ένα ιεραποστολικό κέντρο με πλούσια φιλανθρωπική και κοινωνική δράση και με κύριο μέλημα του κέντρου την φιλοξενία, μόρφωση και ανατροφή ορφανών τέκνων και μάλιστα από χώρες που είχαν εμπλακεί σε πόλεμο (γι’αυτό επιλέχθηκε και το όνομα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης). Και το όραμα αυτό έγινε πράξη με τον ερχομό των μοναζουσών από την Παλαιστίνη και το ξεκίνημα της μονής το 1978. Έτσι δημιουργήθηκε το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο θηλέων. Εκτός από τα ορφανά παιδιά της Παλαιστίνης καταφύγιο στα χέρια της Αγίας Ειρήνης μπορούσαν και μπορούν να βρουν παιδιά αναξιοπαθούντων οικογενειών ή απροστάτευτα. Πρώτος διευθυντής του Ιδρύματος διετέλεσε ο κτήτορας της μονής και πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μακαριστός Αρχιμανδρίτης Αντώνιος (Δαλάτσης). Μέχρι σήμερα το μοναστήρι έχει αναθρέψει, σπουδάσει και αποκαταστήσει 35 κορίτσια.

Το μοναστήρι

Ο κεντρικός ναός (το Καθολικό) βρίσκεται στο κέντρο της αυλής της μονής και είναι αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη την Μεγαλομάρτυρα η οποία τιμάται στις 5 Μαΐου. Στο τέμπλο του ναού βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ειρήνης. Ο ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στο υπόγειο του ναού της Αγίας Ειρήνης και εορτάζει στις 9 Νοεμβρίου, οπότε και τελείται η δεύτερη πανήγυρη της μονής. Επίσης, υπάρχουν παρεκκλήσια της Αναστάσεως και της Γεννήσεως του Κυρίου, του Αγίου Αντωνίου, των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Γρηγορίου του Αγιορείτου, καθώς και των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Στην Ιερά Μονή Aγίας Ειρήνης Ξάνθης φυλάσσονται πολλά ιερά λείψανα αρκετών αγίων, όπως του Τιμίου Προδρόμου, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Ονουφρίου, του Αγίου Ραφαήλ, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Μοδέστου Ιεροσολύμων, των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης, της Αγίας Φεβρωνίας, της Αγίας Βαρβάρας κ.ά.

Οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, την υφαντική, την κηροπλαστική, διάφορες χειροτεχνίες και πολλά άλλα διακονήματα, όπως την περιποίηση των παιδιών του οικοτροφείου.

Η μονή προσφέρει υπέροχη θέα προς την πόλη της Ξάνθης. Βρίσκεται πάνω σε λόφο απέναντι από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στα βορειοανατολικά της πόλεως.

Τηλ. μονής: 25410-25460

Εmail μονής: info@imagiasirinis.gr , igoumeni@imagiasirinis.gr

Ιστοσελίδα μονής (από όπου αντλήθηκε το υλικό του κειμένου): www.imagiasirinis.gr