ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΠΑΡΟΥ

Η Ιερά Μονή Λαγκάδας – Μάρπησσας στο νησί της Πάρου

Η ανδρική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας στην Πάρο κτίστηκε τον 17ο αιώνα και βρίσκεται δυτικά του χωριού Μάρπησσα και νοτιοανατολικά των Λευκών, σε ορεινό όγκο κοντά στο χωριό της Λαγκάδας.

Στο μοναστήρι αυτό έζησαν ως ηγούμενοι δύο μεγάλοι άγιοι του νησιού, ο Όσιος Κύριλλος Παπαδόπουλος (που θεωρείται και ο κύριος κτήτορας και ανακαινιστής της μονής) και ο Όσιος Αρσένιος ο εν Πάρω. Μάλιστα η τίμια Κάρα του Αγίου Κυρίλλου του Νέου αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου.

Ο Όσιος Κύριλλος ο Νέος γεννήθηκε στην Μάρπησσα της Πάρου το 1748 και είχε το επώνυμο Παπαδόπουλος. Νέος μετέβη στο Άγιον Όρος, όπου συνδέθηκε με το αναγεννητικό κίνημα των αγίων «κολλυβάδων» Πατέρων και τους κυρίους εκπροσώπους του. Μεταξύ αυτών ήταν και οι αυτάδελφοι Ιερόθεος και Φιλόθεος Γεωργίου, που κατόπιν μετέβησαν στην Πάρο και έγιναν νέοι κτήτορες και ανακαινιστές της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας. Μετά την αναχώρησή του από το Άγιον Όρος, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον διορίζει «γενικόν ιεροκήρυκα Αιγαίου». Το 1811 συναντάται ως ιεροκήρυκας και εξομολόγος στην Αττική. Το 1823 βαπτίζει Οθωμανίδα στην Πάρο.

Ο Όσιος Κύριλλος διέπρεψε ως ιδανικός παιδαγωγός, εξομολόγος και πνευματικός καθοδηγητής. Η παρουσία του στην Πάρο δημιούργησε επιρροή στους ευσεβείς κατοίκους της και αναγέννηση στον μοναχισμό του νησιού. Κατά τη διαμονή του στη μονή του Αγίου Αντωνίου Μάρπησσας, τον επισκέφθηκαν ο Όσιος Αρσένιος ο εν Πάρω, μετά του Γέροντος του Δανιήλ, όπως αναφέρει ο Όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος. Ο Όσιος Κύριλλος υπήρξε επίσης ανακαινιστής της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους Πάρου.

Ο Όσιος Κύριλλος πλουτίσθηκε από το χάρισμα της προοράσεως και της θαυματουργίας. Σταύρωσε φίδι και νεκρώθηκε, έθεσε το ράσο του στη θάλασσα και ταξίδευσε και κτύπησε τον βράχο στην άνυδρη μονή του Αγίου Γεωργίου κι εξήλθε αγίασμα που τρέχει μέχρι σήμερα. Κοιμήθηκε οσιακά στις 11 Ιουλίου 1833 στη μονή του Αγίου Γεωργίου.

Η μονή, αφού εγκαταλείφτηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, από το έτος 2000 επαναλειτουργεί ύστερα από την ανακαίνιση που έγινε, είναι επισκέψιμη και Ηγούμενος της σήμερα είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος.

Πέρα από τον κεντρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, υπάρχουν επίσης δύο ναοί προς τιμή του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις δύο εορτές του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, στις 23 Απριλίου και την 3η Νοεμβρίου (στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου), καθώς επίσης και στις 11 Ιουλίου στην εορτή του κτήτορος Οσίου Κυρίλλου του Νέου.

Τηλ. μονής: (+30) 2284043000