ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου στην Νικήσιανη Καβάλας

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο Νομό Καβάλας, στους πρόποδες του Όρους Παγγαίου, κοντά στην γνωστή κωμόπολη Νικήσιανη και επίσης βρίσκεται κοντά σε δύο άλλα σημαντικά μοναστήρια, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης και την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.

Κτήτορας της Ιεράς Μονής υπήρξε ο φιλομόναχος μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κυρός Αμβρόσιος, ο οποίος κυριαρχούμενος από ένθεο ζήλο επέλεξε την περιοχή αυτή για την ίδρυση μίας νέας μονής αφιερωμένης στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Το 1977 στο νέο μοναστήρι ήλθαν να εγκαταβιώσουν οι πρώτες μοναχές. Με το πέρασμα του καιρού η Ιερά Μονή άνθησε πνευματικά, βλέποντας τα μέλη της αδελφότητας να αυξάνουν και την επέκταση των υποδομών της να μεγαλώνει.

Ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου ανακαινίζεται και είναι η καρδιά της πνευματικής ζωής της μονής. Η μακαριστή Ηγουμένη γερόντισσα Ταξιαρχία (+2020) υπήρξε ο αφανής ήρωας. Απέναντι από το Καθολικό της μονής δημιούργησε το φιλόξενο αρχονταρίκι και στην άλλη πλευρά της αυλής το κτίριο του ξενώνα για την φιλοξενία προσκυνητών.

Την 1η Οκτωβρίου 1995, ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κυρός Ευδόκιμος, έφερε με επισημότητα από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου. Από τότε ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια να ανεγερθεί ένας νέος και μεγάλος Ιερός Ναός, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πράγματι η μακαριστή γερόντισσα Ταξιαρχία τα καταφέρνει με την βοήθεια πολλών ευλαβών χριστιανών και σήμερα ο Ιερός Ναός δεσπόζει του κτιριακού συγκροτήματος.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει δύο φορές: του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) και της Παναγίας Γοργοϋπηκόου (1η Οκτωβρίου). Στην Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου υπάρχουν τα Ιερά Λείψανα: του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, του Οσίου Δαυΐδ του εν Θεσσαλονίκη, του Οσίου Σεραφείμ, κ.α.

Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου. 

Τηλ. μονής: (0030) 2592061215

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως www.elef.gr