ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΥΝΗΓΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Κυνηγού (Φιλοσόφων) στην Αγία Παρασκευή

Στην βόρεια άκρη της κορυφογραμμής του Υμηττού, μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Γλυκών Νερών, σε λόφο με πανοραμική θέα προς την Αθήνα και τα Μεσόγεια, βρίσκεται η ιστορική βυζαντινή Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού. Είναι γνωστή και ως Μονή του Προδρόμου ή των Φιλοσόφων ή του Κυνηγού των Φιλοσόφων, ονομασίες που σχετίζονται με τον ιδρυτή της, μέλος της οικογένειας των Φιλοσόφων, στην οποία ανήκε και η Ιερά Μονή Φιλοσόφου στη Δημητσάνα Αρκαδίας.

Η μονή, αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο, ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, όταν μοναχοί της ομώνυμης μονής της Δημητσάνας εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Όσον αφορά την επωνυμία «Κυνηγός» στην μονή, το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται στον Ηγούμενό της Βασίλειο Κυνηγό, ο οποίος σχετιζόταν με τους φιλοσόφους της Ιεράς Μονής Φιλοσόφου της Δημητσάνας και αναφέρεται σε επιγραφή του 1205, ως μοναχός φιλόσοφος.

Έτσι, o Ηγούμενος αυτός αφιέρωσε τη μονή του Υμηττού στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο κατά μίμηση της αρκαδικής μονής. Στις αρχές του 13ου αιώνα ήλθε στη μονή ο ανεψιός του Βασιλείου, Λουκάς ο Κυνηγός, που τον διαδέχθηκε.

Η Ιερά Μονή Κυνηγού – Φιλοσόφων διατηρήθηκε σε ακμή για αιώνες, όπως μαρτυρούν τα πολλά μετόχια της: Η Αγία Θέκλα στο Σταυρό, ο Ναός του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (που έχει μέχρι σήμερα το ίδιο όνομα με την Ιερά Μονή και αποτελεί σημαντικό προσκύνημα), ο Άγιος Νικόλαος Λεονταρίου στην Κάντζα και ο Άγιος Νικόλαος Φθισιατρείου στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Από την αρχική μονή διατηρείται σήμερα το καθολικό και ο πυλώνας της κύριας εισόδου στη δυτική πλευρά του περιβόλου. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με οκταγωνικό τρούλο. Κατά τον 17ο αιώνα προστέθηκε στη δυτική πλευρά του ευρύχωρος νάρθηκας. Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται κυρίως στον 17ο, 18ο, και 19ο αιώνα και λίγες από τα βυζαντινά χρόνια. Στις αρχές του 13ου αιώνα χρονολογείται και το μαρμάρινο τέμπλο, που αναστηλώθηκε στη δεκαετία του 1960.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η μονή διαλύθηκε το 1833 από την Αντιβασιλεία των Βαυαρών, μαζί με άλλα 400 περίπου μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα. Το 1837 εκποιήθηκε η μεγάλη περιουσία της και η μονή ερήμωσε. Έκτοτε έγιναν κάποιες απόπειρες επανίδρυσής της (το 1943 ως μετόχι της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνος και το 1969 ως μετόχι της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών Φυλής) και τελικά, το 1975 επανασυστάθηκε ως γυναικεία Ιερά Μονή.

Έτσι σήμερα η μονή είναι γυναικείο κοινόβιο (με 8 μοναχές), ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου (στην εορτή της Αποτομής του ιεράς κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου).

Τηλ. μονής: (0030) 2106017125

Πηγές: www.imml.gr , ww.religiousgreece.gr