ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου στο Παγγαίο

Η νεοσύστατη γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, βρίσκεται στο Νομό Καβάλας, στην Επαρχία Παγγαίου, κοντά στην Ελευθερούπολη.

Το ύψωμα που βρίσκεται η μονή, λεγόταν από τα παλαιά χρόνια Αετοπλαγιά, προφανώς γιατί φώλιαζαν εκεί αετοί. Μέχρι το 1922 ήταν οργανωμένο τουρκικό χωριό, και ονομαζόταν Ελετζίκ. Με την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες Μικρασιάτες. Το πρώτο μέλημα των ευλαβών κατοίκων του μετέπειτα Χρυσοκάστρου ήταν η δημιουργία λατρευτικού χώρου και έτσι δημιουργούν εκκλησία αφιερωμένη στον αγαπημένο τους Άγιο Παντελεήμονα.

Το 1978, με την ευλογία του φιλομόναχου μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Αμβροσίου, ο οσιότατος μακαριστός ιεροκήρυκας π. Φίλιππος (Αβραμίδης) επιλέγει το μέρος αυτό για να χτιστεί μοναστήρι στο όνομα του αγίου. Οι κάτοικοι του Χρυσοκάστρου τον βοηθούν, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 1981 να εγκατασταθούν οι πρώτες μοναχές.

Το έτος 1990 είναι ορόσημο για την ιστορία της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς τότε θεμελιώνεται το καθολικό στα αγιορείτικα πρότυπα. Το 2002 εγκαινιάζεται ο περικαλλής ναός και έπειτα το 2013 εγκαινιάζεται ο ισόγειος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η μονή ακολουθεί το αγιορείτικο τυπικό και συνδέεται πνευματικά με την αγιορείτικη σκήτη των Δανιηλαίων. Όπως ανέφερε ο κτήτορας και πνευματικός της μονής μακαριστός γέροντας Φίλιππος (+2021), δεν έχει περάσει μέρα χωρίς να γίνει Θεία Λειτουργία. Ο γέροντας Φίλιππος κατόρθωσε να κάνει το μοναστήρι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, με την βοήθεια της οσιοτάτης μακαριστής γερόντισσας και ηγουμένης Λυδίας (κοιμήθηκε την πρωτοχρονιά του 2021). Νέα Ηγουμένη σήμερα είναι η μοναχή Ευβούλη.  

Η Ιερά Μονή φιλοξενεί κατόπιν συνεννοήσεως με τις μοναχές. Είναι ανοικτή από το πρωί μέχρι την δύση του ηλίου. Πανηγυρίζει κατά την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στις 27 Ιουλίου.

Πρόσβαση

Το μοναστήρι απέχει 20 χλμ. από την Καβάλα, 8 χλμ. από την Ελευθερούπολη και 2 χλμ από το Χρυσόκαστρο. Από την Θεσσαλονίκη η προσέλευση γίνεται από την Εγνατία οδό, μέχρι τη σήραγγα του Συμβόλου Όρους, μετά ακολουθούμε την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο χωριό Χρυσόκαστρο. Η ανάβαση γίνεται εύκολα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι την πύλη της μονής.

Τηλ. μονής: 2592051449 , 6945753757  

Πηγή: imelef.gr  Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως