ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Καστοριάς

Η ανδρική Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου θεωρείται η παλαιότερη του νομού Καστοριάς, καθώς βρίσκεται στη θέση προγενέστερης μονής που είχε ιδρυθεί την εποχή του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού (1080) και ήταν αφιερωμένη αρχικά στον Άγιο Παντελεήμονα.

Το 1457 έγινε η ανασύστασή της από δύο Κωνσταντινοπολίτες μοναχούς και αφιερώθηκε στους Άγιους Αναργύρους. Το 1734 καταστράφηκε μετά από επιδρομές Τουρκαλβανών. Έτος ιδρύσεως της μονής θεωρείται το 1754, οπότε και ανακατασκευάστηκε από τον μοναχό Γεράσιμο με καταγωγή από τη Σίφνο. Μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στο προαύλιο του μοναστηριού αναφέρει ότι στα τέλη του 1774 φιλοξενήθηκε ο Κοσμάς Αιτωλός. Στη μονή, μετά το 1460, ασκήτεψε ο Όσιος Νεκτάριος (εορτή 5 Δεκεμβρίου) προς τιμήν του οποίου ανεργέθηκε ναός (σε κεραμιδί απόχρωση) στη νότια πτέρυγα.

Το 1858 ανεγέρθηκε το νέο μεγάλο καθολικό των Αγίων Αναργύρων, το οποίο είναι τρίκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη και είναι διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις από πέτρα και μάρμαρο, καθώς και ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες που χρονολογούνται από το 1763.

Μεγάλη υπήρξε η συμβολή της μονής κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα με την βοήθεια που προσέφεραν οι μοναχοί στις ομάδες των Μακεδονομάχων αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Το μοναστήρι διατηρούσε επίσης σημαντική βιβλιοθήκη με μοναδικά χειρόγραφα και βιβλία μέχρι την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου όπου καταστράφηκε από πυρκαγιά, αν και από το 2001 ξαναλειτούργησε και θεωρείται από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Δυτικής Μακεδονίας σε θεολογικά βιβλία.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις εορτές των Αγίων Αναργύρων, την 1η Νοεμβρίου και την 1η Ιουλίου. Ηγούμενος είναι ο Αρχιμ. Ευλόγιος και η μονή είναι επανδρωμένη με 9 μοναχούς.

Το μοναστήρι βρίσκεται στο όρος Βίτσι, στον ορεινό οικισμό του Μελισσοτόπου, 24 χλμ. βορειοανατολικά της Καστοριάς και είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Ο επισκέπτης – προσκυνητής αξίζει να επισκεφθεί και τα ασκηταριά της μονής.

Τηλ. μονής: 24670 98309