ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Η γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου Ωρωπού άρχισε να κτίζεται λίγο έξω από το Μαρκόπουλο Αττικής το 1968 και το 1970 εγκαταστάθηκαν οι πρώτες μοναχές.

Το 1971 δημοσιεύθηκε επίσημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σύσταση της Ιεράς Μονής. Η παρουσία του πνευματικού της μονής, οσιότατου μακαριστού γέροντα Ευσέβιου Γιαννακάκη μέχρι το 1987 υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.

Το Καθολικό (Ναός) της Ιεράς Μονής εγκαινιάστηκε το 1976. Εκτός από τον κεντρικό ναό των Εισοδίων, λειτουργούν επίσης τα εξής Παρεκκλήσια: Του Τιμίου Προδρόμου, της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, της Υπαπαντής του Κυρίου, των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ και της Αγίας Ισιδώρας.

Η μονή αποθησαυρίζει τεμάχια των ιερών λειψάνων των Αγίων: Χαραλάμπους, Ιωάννου Χρυσοστόμου, Παντελεήμονος, Τρύφωνος, Ελευθερίου και Παρασκευής.

Στο μοναστήρι του Ωρωπού υπάρχει η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γενεσιουργού, του 16ου αιώνος, η οποία ιδιαίτερα βοηθάει τα άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Επίσης, μια άλλα σημαντική εικόνα είναι το Άγιον Μανδήλιον του Κυρίου.

Σήμερα η μονή αριθμεί περίπου 20 μοναχές, με Ηγουμένη την γερόντισσα Νυμφοδώρα.

Η μονή πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου. Συνήθως κάθε Τετάρτη βράδυ τελείται ιερά αγρυπνία.

Τηλ. μονής: (0030) 2295032501

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας imkifissias.gr