ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ) ΣΙΚΙΝΟΥ

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσοπηγής στην Σίκινο

Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο νησί της Σικίνου, που οι ντόπιοι ονομάζουν Χρυσοπηγή, βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα του νησιού, σε κορυφή λόφου που αγναντεύει το Αιγαίο πέλαγος.

Από μακριά η μονή μοιάζει με κάστρο, καθώς είναι περιστοιχισμένη από ψηλό τείχος και για αρκετούς αιώνες υπήρξε το καταφύγιο των κατοίκων της Σικίνου στις επιδρομές των πειρατών.

Η Ιερά Μονή είναι κτισμένη το 1690 και από το ξεκίνημά της πάντα ήταν γυναικεία μονή. Γύρω στο 1775 πέρασε από τη μονή ένας μεγάλος άγιος του 18ου αιώνα και ιεροκήρυκας του Αιγαίου, ο σχεδόν τυφλός Όσιος Άνθιμος ο Νέος, ο εκ Κεφαλληνίας. Η παρουσία του ήταν σημαντική για την ανακαίνιση της μονής και θεωρείται κτήτοράς της. Ο Όσιος Άνθιμος εορτάζει στις 4 Σεπτεμβρίου.

Το 1834 η μονή σταμάτησε την λειτουργία εξαιτίας του διατάγματος της Αντιβασιλείας του Όθωνα που έκλεισε εκατοντάδες μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είχαν λίγους μοναχούς.

Ύστερα από σχεδόν δύο αιώνες εγκατάλειψης, στις μέρες μας με ενέργειες του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’ έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την επαναλειτουργία της μονής, ώσπου από το 2015 μια νέα μοναχή (Δωροθέα) έχει αναλάβει αυτό το σπουδαίο και δύσκολο έργο.

Τηλ. μονής: 697 574 3928

Email: imhrysopigis@gmail.com