ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ – ΧΙΟΣ

Ο Ιερός Παρθενώνας της Παναγίας Βοηθείας στην Χίο

Μόλις 3 χλμ πάνω από την πόλη της Χίου, πηγαίνοντας προς την Ιερά Νέα Μονή, συναντάμε την γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Βοήθειας, της οποίας κτήτορας είναι ο Όσιος Άνθιμος της Χίου.

Ο Άγιος Γέροντας Άνθιμος (Βαγιανός) ως εφημέριος του ναού στο Λεπροκομείο της Χίου παρευρισκόταν, συνέτρωγε και συνομιλούσε με τους λεπρούς, τούς κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων και μετά τη Θεία Λειτουργία κατέλυε. Επίσης, εκεί χειροτόνησε μοναχό τον Όσιο Νικηφόρο τον λεπρό, στηρίζοντάς τον στα πρώτα βήματά του στο αγγελικό σχήμα.

Τότε μέσα σε εκείνη την ιερή ατμόσφαιρα, ο Όσιος Άνθιμος οραματίζεται την ίδρυση μονής, προκειμένου να στεγάσει πρόσφυγες καλόγριες προερχόμενες από την Μικρά Ασία και παράλληλα να ενθρονίσει την θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας Βοήθειας, η οποία αποτελούσε κειμήλιο της οικογένειάς του. Έτσι προχωρεί στην πραγμάτωση του οράματός του και υψώνει τον μεγαλοπρεπή Ιερό Παρθενώνα της Παναγίας Βοηθείας Χίου το έτος 1930, σε ηλικία 60 ετών. Από τότε εγκαταστάθηκε στη μονή με πλήρη αφοσίωση στην Παναγία.

Ο τάφος και τα ιερά λείψανα του Αγίου Ανθίμου του εν Χίω βρίσκονται στο μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας. Η αγία καρά του βρίσκεται στο καθολικό της μονής. Ο Γέροντας Άνθιμος κοιμήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1960, σε ηλικία 90 ετών.

Το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας, με την θαυματουργή ομώνυμη εικόνα της Παναγίας, αποτελεί παρηγοριά για όλους τους πιστούς και κυρίως για όσους πάσχουν από νευρολογικές ασθένειες, κατάθλιψη και μελαγχολία. Σήμερα στη γυναικεία μονή (Ιερό Παρθενώνα Παναγίας Βοηθείας Χίου) διαβιώνουν δεκάδες μοναχές που ασχολούνται με την αγιογραφία, την υφαντική και το κέντημα.

Η μονή είναι άβατη για τους άνδρες, εκτός από την ημέρα της εορτής του κτήτορά της Αγίου Ανθίμου (και πανήγυρης της μονής) στις 15 Φεβρουαρίου. Η Σύναξη (Εορτή) της Παναγίας Βοήθειας γίνεται οκτώ ημέρες μετά το Πάσχα (την Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά).

Τηλ. μονής: 2271044055

Εmail μονής:  info@agiosanthimos.gr    &      agiosanthimos@gmail.com 

Ιστοσελίδα: www.agiosanthimos.gr