ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηροκομείου στην Πάτρα

Η ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας Γηροκομήτισσας, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται στην περιοχή του Γηροκομείου νοτιοανατολικά της Πάτρας, χαρίζοντας στον προσκυνητή όμορφη θέα προς την πόλη. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι, στο χώρο που ιδρύθηκε η μονή προϋπήρχε πιθανότατα γηροκομείο που διέθετε και Ναό ή κατ’ άλλους στο ότι, όταν οι μοναχοί ίδρυσαν το μοναστήρι, έκτισαν ταυτόχρονα και συντηρούσαν γηροκομείο.

Η μονή ιδρύθηκε τα βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα τον 10ο αιώνα και υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα και Βασιλική. Υπήγετο στον Βασιλέα Δεσπότη του Δεσποτάτου του Μυστρά Παλαιολόγο. Επίσης, υπήρξε για πολύ καιρό Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή.

Η Ιερά Μονή Γηροκομείου πυρπολήθηκε από τους Τουρκαλβανούς την Μ. Παρασκευή του 1770 (13 Απριλίου) κατά τα Ορλωφικά και την Κυριακή των Βαΐων του 1821 (3 Απριλίου). Κρίσιμη για την έκβαση του Αγώνα του ’21 ήταν η μάχη που κερδήθηκε στην περιοχή της μονής, την 9η Μαρτίου 1822, από τον Θ. Κολοκοτρώνη, που δίκαια αποδόθηκε σε θαύμα της Παναγίας της Γηροκομήτισσας.

Σημαντική για το μοναστήρι, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, υπήρξε η παρουσία του Όσιου γέροντα Γερβάσιου Παρασκευόπουλου (+1964), ο οποίος υπήρξε και Ηγούμενος της.

Το πρώτο Καθολικό της μονής ήταν βυζαντινού ρυθμού με τρούλο και κίονες. Το 1806 κατέπεσε από σεισμό. Μαρμάρινο ανάγλυφο με σταυρούς είναι έργο του 9ου ή του 10ου αιώνα. Ο σημερινός Ναός και τα κελιά κτίσθηκαν από το 1833 ως το 1836. Το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο κατασκευάσθηκε το 1852 από Τήνιο γλύπτη.

Στο Ναό φυλάσσεται ο πάνσεπτος θησαυρός της μονής, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γηροκομητίσσης, σε επιβλητικό μαρμάρινο θρόνο, καθώς και η αξιόλογης τέχνης εικόνα της Παναγίας, που φέρει την επιγραφή “Μήτηρ Θεού, η Αληθινή” (η μόνη διασωζομένη εικόνα με την ονομασία αυτή), η οποία είναι έργο του 14ου αιώνα.

Η Ιερά Μονή Γηροκομείου, από τη φθορά του χρόνου και κυρίως λόγω του καταστρεπτικού σεισμού του έτους 1993, υπέστη μεγάλες ζημιές. Ανακαινίστηκε κατά τα έτη 1995 – 1999.

Η Ιερά Μονή Γηροκομείου πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο, την Τρίτη του Πάσχα και την 23η Αυγούστου. Ηγούμενος είναι ο π. Συμεών Χατζής.

Τηλ. Μονής: 2610275912

Πηγή κειμένου: i-m-patron.gr
Πηγή φωτο: orthodoxianewsagency.gr