ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΜΑΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Κορφιώτισσας

Πάνω από το χωριό Καμάρι Κορινθίας υψώνεται μεγαλόπρεπα η Κορυφή, το βουνό της Παναγίας. Εκεί σε υψόμετρο 730 μέτρων βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας Κορυφής που ονομάζεται και Κορφιώτισσα.

Ο ναός του μοναστηριού οικοδομήθηκε στα 1767. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 το μοναστήρι συνέδραμε σημαντικά τους αγωνιστές. Η διαβίωση των μοναχών στην Κορυφή, χωρίς νερό και εύκολη πρόσβαση, ήταν δύσκολη, γι’ αυτό και αποφάσισαν να κατέβουν χαμηλότερα, όπου έκτισαν το κάτω μοναστήρι.

Η ιερά εικόνα της Παναγίας Κορφιώτισσας όμως εξαφανίστηκε, όταν οι μοναχοί κατέβηκαν χαμηλότερα και ξαναβρέθηκε στο αρχικό μοναστήρι, προκαλώντας και την επανεγκατάστασή τους. Η Υπεραγία Θεοτόκος παρουσιάστηκε στον ύπνο μιας κωφάλαλης και της υπέδειξε τον τόπο που βρίσκεται η εικόνα της. Αυτή, αν και ήταν κωφάλαλη, μίλησε και αφηγήθηκε στους συγχωριανούς της το όραμα που είχε δει.

Η θαυματουργή εικόνα της Κορφιώτισσας είναι τοποθετημένη σε σκαλιστό εικονοστάσι. Πολλά θαύματα της Παναγίας Κορφιώτισσας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Το μοναστήρι το έτος 1935 μετατράπηκε σε γυναικείο. Επίσημα η γυναικεία κοινοβιακή μονή ιδρύθηκε το 1980. Οι μοναχές υπό την Ηγουμένη γερόντισσα Ευαγγελία συνεχίζουν σήμερα το σημαντικό έργο των προκατόχων τους και έχουν μετατρέψει το μοναστήρι σε μια όαση, όπου οι προσκυνητές βρίσκουν παρηγοριά και ψυχική ηρεμία.

Η μονή πανηγυρίζει στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου (μετά το Πάσχα) και στις 15 Αυγούστου.

Η θέα που προσφέρει το μοναστήρι στον επισκέπτη – προσκυνητή είναι εκπληκτική. Απέχει 8 χλμ απο το χωριό Καμάρι.

Τηλ. μονής: 2743022043

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου imkorinthou.org , φωτο: pentapostagma.gr