ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΑΡΟΥ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών στην Πάρο

Η Ιερά Μονή (Ιερό Ησυχαστήριο) Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Θαψανών κτίσθηκε το 1936 από τον όσιο γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο, πάνω στα ερείπια παλαιότερης μονής της Υπαπαντής του Κυρίου (του 16ου αιώνα), μετοχίου της Νέας Μονής Χίου.

Στο μοναστήρι αυτό κοιμήθηκε το 1980 ο πνευματικός της μονής, όσιος γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, ο οποίος υπήρξε και Ηγουμένος της ανδρικής Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου. Ο τάφος του υπάρχει παραπλεύρως του ναού του Αγίου Νεκταρίου, που είχε κτίσει ο ίδιος ο γέροντας Φιλόθεος, ως πνευματικό παιδί του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και επειδή είχε διαμείνει στο μέρος τούτο για κάποιο διάστημα ως νέος μοναχός ο Άγιος Νεκτάριος.

Ο μακαριστός όσιος γέροντας Φιλόθεος υπήρξε πνευματικός χιλιάδων πιστών στα 70 έτη της ιερατικής του διακονίας. Αναλώθηκε στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, ενώ συγχρόνως υπήρξε κατανυκτικός λειτουργός των Θείων Μυστηρίων, άριστος γνώστης της βυζαντινής μουσικής, δεινός εκκλησιαστικός ρήτορας και ακαταπόνητος συγγραφέας. Τα ιερά λείψανά του χαριτώνουν σήμερα το μοναστήρι που δημιούργησε.

Η μονή είναι γυναικεία, κοινοβιακή και βρίσκεται στην τοποθεσία Θαψανά της Πάρου (νοτιοανατολικά της Παροικιάς καί βορειοδυτικά των Λευκών, βορείως του βουνού των Αγίων Πάντων).

Η ανακαίνιση της παλαιάς μονής, σύμφωνα με τη σωζομένη επιγραφή, είχε γίνει το 1670. Σήμερα είναι τελείως ανακαινισμένο, τόσο το Καθολικό, όσο και τα κελλιά των μοναζουσών. Το Ιερό Ησυχαστήριο έχει αρκετές μοναχές, οι οποίες ασχολούνται με την αγιογραφία και άλλα εργόχειρα. Νέα Ηγουμένη είναι η μοναχή Μακρίνα μετά την κοίμηση της μακαριστής γερόντισσας Νεκταρίας. 

Η μονή πανηγυρίζει στις εορτές της Υπαπαντής του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου), της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (24 Σεπτεμβρίου) και στην επέτειο της κοιμήσεως του κτήτορος της μονής όσιου γέροντα Φιλοθέου (8 Μαΐου).

Τηλ. μονής: (0030) 2284023534

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας https://www.i-m-paronaxias.gr/