ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΑΙΓΙΝΑΣ

Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Μηνά στην Αίγινα

Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Αίγινας. Βρίσκεται στον λόφο της Αφαίας, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και πάνω από τον παραλιακό οικισμό της Αγίας Μαρίνας. Ξαφνιάζει τον επισκέπτη–προσκυνητή, όχι μόνο για την τοποθεσία του μέσα στο πυκνό πευκοδάσος, αλλά κυρίως για τη φιλοξενία και την απλότητα των μοναζουσών.

Το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Μηνά κτίστηκε ή μάλλον αναστηλώθηκε και ανακαινίστηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα με προτροπή του Οσίου Γέροντα Αμφιλόχιου Μακρή της Πάτμου, πνευματικού τέκνου του Αγίου Νεκταρίου της Αίγινας.

Στο κέντρο του μοναστηριού υπάρχει ο κατανυκτικός ναός του Αγίου Μηνά και δίπλα ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Όσιο Ονούφριο. Πλήθος προσκυνητών όχι μόνο από την Αίγινα αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέπτονται συχνά το μοναστήρι.

Η πολυπληθής γυναικεία αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου, με Ηγουμένη την γερόντισσα Θέκλα, είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στην ιεροραπτική και την ψαλτική. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 11 Νοεμβρίου στην εορτή του Αγίου Μηνά και επίσης εορτάζει και την Κυριακή των Μυροφόρων. 

Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός από τις μεσημεριανές ώρες (12:00 – 16:00) που παραμένει κλειστό.

Τηλ. μονής: 2297032201 

Πηγές: agiospatrokosmas.gr , http://odosaeginis.blogspot.com