ΙΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ (ΚΑΙ ΟΣΙΑΣ ΜΕΘΟΔΙΑΣ) ΚΙΜΩΛΟΥ

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας Οδηγήτριας στην Κίμωλο

Στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση αναπνοής από τη Μήλο, βρίσκεται το υπέροχο νησί της Κιμώλου. Η προστάτης-πολιούχος της Κιμώλου είναι η Παναγία η Οδηγήτρια, μαζί με την τοπική αγία του νησιού, την Οσία Μεθοδία.

Ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Ιερός Μητροπολιτικός και Προσκυνηματικός Ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας κτίστηκε μεταξύ των ετών 1867 και 1874 με την προσωπική εργασία όλων των Κιμωλίων, οι οποίοι με ζήλο δούλευαν εθελοντικά για το μεγάλο αυτό έργο επί επτά χρόνια. Στον Ναό της “Παναγιάς”, που γιορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου), είναι ενθρονισμένη η ιερά ομώνυμη εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, του 15ου μ.Χ. αιώνα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη.

Ο υμνητής της Ορθοδοξίας του περασμένου αιώνα, λογοτέχνης και αγιογράφος Φώτης Κόντογλου αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην εκκλησία και γενικότερα στην Κίμωλο και φιλοτέχνησε στο τέμπλο δύο εικόνες: την Αγία Ευγενία και τον Άη Γιώργη καβαλάρη.

Ο Οσία Μεθοδία

Στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας, οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα της Οσίας Μεθοδίας, της εν Κιμώλω ασκήσασας. Η Οσία Μεθοδία της Κιμώλου γεννήθηκε το 1861 στην Κίμωλο από γονείς που ξεχώριζαν για την πίστη τους. Η ίδια όταν βαπτίστηκε έλαβε το όνομα Ειρήνη. Ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας του Ιάκωβου και της Μαρίας Σάρδη. Αν και ήθελε να αφιερωθεί στον Θεό και να ακολουθήσει τον δρόμο του μοναχισμού, όταν έφτασε σε ηλικία γάμου, αποφάσισαν να την παντρέψουν. Δεν έφερε αντιρρήσεις και έτσι βρέθηκε παντρεμένη με έναν Χιώτη ναυτικό. Όμως λίγο μετά τον γάμο, ο σύζυγός της χάθηκε σε ναυάγιο στις ακτές της Μικράς Ασίας. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να γίνει μοναχή.

Η Ειρήνη έγινε μοναχή στο ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σύρου Μεθόδιο, μετονομασθείσα σε Μεθοδία και κλείστηκε σε ένα μικρό κελί στη θέση «Στιάδι», μέσα στο Κάστρο της Κιμώλου, κοντά στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος. Εκεί ζούσε με αδιάλειπτη προσευχή και ουράνιες αναβάσεις. Έβγαινε σπάνια από το κελί της και μόνο σε επείγουσα ανάγκη, ιδιαίτερα να προσφέρει τη βοήθειά της σε ανθρώπους που την είχαν ανάγκη. Άλλωστε έτρεφε απέραντη αγάπη για όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα για τους ενδεείς, τους οποίους ωφελούσε όσο μπορούσε.

Έγκλειστη η Μεθοδία στο στενό κελί της ζούσε ως επίγειος άγγελος. Ο ύπνος της ήταν ελάχιστος, η τροφή της στοιχειώδης. Κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν έβγαινε καθόλου από το κελί της. Ζούσε με ελάχιστη ξερή τροφή και νερό, τα οποία της τα έδιναν από ένα μικρό παράθυρο του κελιού της και εκείνη τους ανταπόδιδε λίγο λάδι από το ακοίμητο καντήλι του κελιού της. Οι ευσεβείς κάτοικοι της Κιμώλου, το έπαιρναν με ευλάβεια και άλειφαν με αυτό τους ασθενείς, οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις γινόταν καλά με τις ευχές της αγίας μοναχής. Μια από τις αρετές της ήταν τα αστείρευτα δάκρυα για τον εαυτό της, τον οποίο θεωρούσε αμαρτωλό και για τη σωτηρία του κόσμου. Η προσευχή της συνοδεύονταν πάντα από ποταμούς δακρύων και γι’ αυτό είχε αποτελεσματικότητα η προσευχή της.

Μια άλλη ευσεβής ενασχόλησή της στο κελί της ήταν η ανάγνωση θεοφιλών συγγραμμάτων. Τα θεία λόγια της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας μας την έθελγαν και την ευχαριστούσαν αφάνταστα. Ζούσε για τον Χριστό και είχε πάψει να ζει για τον εαυτό της. Η φήμη της αγίας ασκήτριας είχε διαδοθεί σε όλο το νησί, αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Πολλοί έτρεχαν στο μικρό κελί της, κυρίως γυναίκες, για να ακούσουν λόγια πνευματικά και παρηγορητικά. Ποτέ δεν αρνούταν να τους δεχτεί. Ως στοργική μητέρα τους άκουγε, τους συμπονούσε και τους ωφελούσε με τις νουθεσίες της. Πάμπολλες κουρασμένες και βασανισμένες ψυχές βρήκαν στην Μεθοδία παρηγοριά και οδηγήθηκαν στη μετάνοια και τη σωτηρία.

Έτσι πολιτεύτηκε η αγία μοναχή, ωφελώντας τον εαυτό της και τους άλλους. Ο Κύριος την κάλεσε κοντά Του την Κυριακή 5 Οκτωβρίου του έτους 1908 σε ηλικία μόλις 43 ετών. Την επομένη της κοιμήσεώς της παρατηρήθηκε η ευκαμψία των μελών του λειψάνου της, ως τεκμήριο της αγιότητάς της. Ο πιστός λαός της Κιμώλου κήδεψε πάνδημα την αγία μοναχή. Αργότερα έγινε ανακομιδή των ιερών λειψάνων της, τα οποία τοποθετήθηκαν αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Κιμώλου.

Η επίσημη αγιοποίησή της έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1991 και η μνήμη της εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου. Μετά την αγιοποίησή της, τα ιερά λείψανα της Οσίας Μεθοδίας μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στον Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας, σε επάργυρη λάρνακα που είναι δωρεά του αοίδιμου Κιμώλιου Πλοιοκτήτη Κωνσταντίνου Βεντούρη.

Τηλ. Ναού: 22870 51028

Πηγή φωτο: gokimolos.gr , Ιερά Μητρόπολη Σύρου