
H Ιερά Μονή της Παναγίας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη στο νομό Θεσσαλονίκης. Το Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ελευθερώτρια.
Το πολυάριθμο αυτό γυναικείο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1957. Η αδελφότητα, τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στον χώρο της βιολογικής καλλιέργειας. Επίσης, στην Ιερά Μονή λειτουργούν εργαστήρια παραδοσιακών Τεχνών, βυζαντινής αγιογραφίας, χρυσοκεντητικής, βιβλιοδεσίας, υφαντουργίας και κηροπλαστικής.

Με την μέριμνα του νέου κτίτορος της Ιεράς Μονής, μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος Β ́ (Χρυσοφάκη), ολοκληρώθηκε η ανέγερση του νεότερου Καθολικού της Μονής, που τιμάται στην Παναγία την Ελευθερώτρια και πανηγυρίζει στις 28 Οκτωβρίου. Αποτελεί την τρίτη πανήγυρη της Ιεράς Μονής, μετά από αυτήν της Κοιμήσεως της Παναγίας και της Ζωοδόχου Πηγής, εορτών του ομωνύμου πρώτου Ναού. Επίσης, υπάρχει παρεκκλήσιο στην μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας (29 Οκτωβρίου).
Το μοναστήρι στις μέρες μας έχει δεκάδες μοναχές με Ηγουμένη την μοναχή Μελάνη. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Τηλ. μονής: (+30) 2310341102
Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

