ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΑΔΙΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Το μοναστήρι της Παναγίας Γαυριώτισσας στην Αμφίκλεια

Στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 800 μ. πάνω από την Αμφίκλεια του νομού Φθιώτιδος, βρίσκεται από το 1755 το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριώτισσας ή αλλιώς Δαδίου.

Το μοναστήρι έγινε γνωστό τις τελευταίες ιδιαίτερα δεκαετίες λόγω της παρουσίας του μακαριστού πνευματικού της μονής, γέροντα Αμβροσίου Λάζαρη.

Η μονή γνώρισε πολλές καταστροφές κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 και η συμβολή της σ΄ αυτή υπήρξε σημαντική. Απετέλεσε κέντρο δράσεως τόσο του Αθανασίου Διάκου, όσο και του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Το 1836 και το 1848 ανακαινίσθηκε. Υπέστη νέες φθορές κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1956 κάηκε. Από τα φυλασσόμενα κειμήλια, ξεχωρίζει ένα σιγγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄.

O μακαριστός γέροντας Αμβρόσιος

Το 1957 ανακατασκευάστηκε από τον οσιότατο μακαριστό Γέροντα Αμβρόσιο Λάζαρη. Ο γέρων Αμβρόσιος υπήρξε από νεαρή ηλικία μοναχός στο Άγιον Όρος ως π. Χαρίτωνας, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε πνευματικά με τον Όσιο Γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος συμβούλευσε τον τότε μοναχό Χαρίτωνα να πάει στην ερειπωμένη Μονή Δαδίου στη Φθιώτιδα. Στην ερειπωμένη αυτή μονή βρήκε μόνο αρουραίους, φίδια και άγρια ζώα. Ο Όσιος Πορφύριος του υπέδειξε: «Κάθισε εδώ, κάνε υπομονή και υπακοή και ο Θεός θα σε βοηθήσει». Έτσι ανασύστησε την ερειπωμένη Ιερά Μονή Δαδίου, που μετατράπηκε την εποχή εκείνη σε γυναικεία μονή. Ο τότε Μητροπολίτης Φθιώτιδος Αμβρόσιος εξετίμησε τον μοναχό και τον έκανε ιερομόναχο, δίνοντάς του, μάλιστα, το δικό του όνομα.

Έτσι, ο ιερέας πλέον Αμβρόσιος έγινε ο πνευματικός της Ιεράς Μονής Δαδίου. Ο γέροντας Αμβρόσιος ήταν μια ζωντανή παρουσία του Θεού μέσα στον κόσμο και προσέλκυε καθημερινά πολλούς πιστούς στο μοναστήρι της Παναγίας. Είχε το χάρισμα της θεωρίας, της αγάπης, της σοφίας, το προορατικό και διορατικό χάρισμα, καθώς και το χάρισμα να μιλά στην ψυχή των ανθρώπων. Ο γέροντας Αμβρόσιος κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2006 (την ίδια ημερομηνία με τον πνευματικό του αδελφό Όσιο γέροντα Πορφύριο, ο οποίος κοιμήθηκε την ημέρα αυτή λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1991).

Το μοναστήρι απέχει 5 χλμ. ΝΔ. από την Αμφίκλεια και 55 χλμ. Ν.-ΝΑ. από τη Λαμία. Πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στις 6 Αυγούστου λόγω του παρεκκλησίου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ηγουμένη είναι η μοναχή Χριστοδούλη.

Τηλ. μονής: 2234022203

Πηγή: www.imfth.gr Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος
https://choratouaxoritou.gr/?p=45960&cn-reloaded=1