ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ – ΒΟΥΡΝΙΚΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Ροδάκι

 

Στο νησί της Λευκάδας, τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το χωριό Βουρνικάς σ’ ένα γαλήνιο και καταπράσινο τοπίο με καταπληκτική θέα, στη θέση Ροδάκι, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου. Το Καθολικό της μονής είναι κτισμένο το 1654 πάνω στο δάπεδο μεγάλου αρχαίου Δωρικού ναού, αφιερωμένου πιθανότατα στη θεά της γονιμότητας Δήμητρα. Η παράδοση αυτή είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Πολλοί πιστοί έρχονται στον Άγιο Ιωάννη προκειμένου να αποκτήσουν την ευλογία του, δηλαδή αρσενικό τέκνο. Η μονή υπήρξε ζωντανό κέντρο της Ορθοδοξίας με οικονομική, πολιτιστική και πνευματική προσφορά.

Στο εσωτερικό του Καθολικού υπάρχουν αξιόλογες αγιογραφίες κυρίως μέσα στο χώρο του ιερού. Συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν πρόσφατα και σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Η Αγία Τράπεζα βρίσκεται πάνω σε κιονόκρανο από το ναό του 5ου ή 6ου π.Χ. αιώνα που προϋπήρχε εκεί. Ομοίως και η Ιερά Πρόθεση στηρίζεται σε παρόμοιο κιονόκρανο του προχριστιανικού ναού. Ένας χαμηλός τοίχος χωρίζει τον κυρίως ναό από το νάρθηκα και δίνει την αίσθηση της αρχαιότητος του χώρου.

Σήμερα γίνεται προσπάθεια ολικής αποκατάστασης της ερημωμένης Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ήδη οι εργασίες του Καθολικού περατώθηκαν και σειρά έχουν οι γύρω χώροι. Ο δρόμος μέχρι τη μονή είναι ασφαλτοστρωμένος και υπάρχει ελεύθερος χώρος για πάρκινγκ.

Η μονή πανηγυρίζει:

Στις 8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, στην εορτή της Μετάστασης του Αγίου.

Την Κυριακή πριν την Κοίμηση της Θεοτόκου γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και λαϊκό γλέντι έξω απ’ το προαύλιο της μονής.

Τηλ.: (+30) 26450 39252 κιν. 6974531615

Πηγή: http://www.1654.gr/