ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΟΒΕΛΙΣΤΑΣ ΑΡΤΑΣ

Η γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Ροβέλιστας

 

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, η Ιερά Μονή της Παναγίας Ροβελίστης ανάγει την ίδρυσή της ως ανδρικό μοναστήρι στον 10ο αιώνα, η δε θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, γνωστής και ως «Μοσχοβίτισσας», προέρχεται πιθανώς από τη Μόσχα.

Το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, αλλά και ορμητήριο του Γ. Καραϊσκάκη και άλλων αγωνιστών κατά τους εθνικούς αγώνες. Οι Τούρκοι επειδή ενοχλήθηκαν απ’ αυτό εγκατέστησαν στη μονή μόνιμο απόσπασμα από 30 άνδρες, τους οποίους κατέσφαξαν οι επαναστάτες το 1854. Ο τούρκικος στρατός για εκδίκηση κατέστρεψε ολοκληρωτικά το μοναστήρι. Χάρη στην αυτοθυσία των μοναχών σώθηκε η ασημοστόλιστη εικόνα της Παναγίας.

Το 1856 ξαναχτίστηκαν τα κελιά, καθώς και ο μικρός ναός – μονόκλιτη σταυρεπίστεγη θολωτή βασιλική με τρούλο και χορούς. Αυτός ο ναός επειδή είχε υποστεί ρωγμές απ’ τους σεισμούς, κατεδαφίστηκε το 1976 και στη θέση του ανεγέρθηκε με τη φροντίδα του νέου κτήτορα της μονής μακαριστού γέροντα πατρός Μητροφάνη, νέο μεγάλο Καθολικό, σταυροειδή με τρούλο, που τιμάται στο Γενέθλιο της Θεοτόκου. Το μοναστήρι κατά τον εμφύλιο ερημώθηκε, ώσπου το 1951 εγκαταστάθηκε σ’ αυτό ο γέροντας Μητροφάνης και το 1953 η αδελφή του Ανδριανή με συνοδεία άλλων μοναζουσών κι έδωσαν νέα πνοή στην ερειπωμένη μονή, η οποία το 1963, επί Μητροπολίτου Ιγνατίου μετατράπηκε επίσημα σε γυναικεία.

Σήμερα η μονή λειτουργεί ως κοινόβιο με 13 μοναχές και Ηγουμένη την Μοναχή Θεοκλήτη. Πανηγυρίζει στη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου).

Περιοχή

Η Παναγία Ροβέλιστα είναι η «Κυρά» της ορεινής Άρτας και το κατ’ εξοχήν σήμερα μοναστικό προσκύνημα του νομού. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας “φυτεμένο” στη μέση δασώδους ερημικής βουνοπλαγιάς στην περιοχή του Βελετζικού, όπου φτάνει κανείς από την παράκαμψη του δρόμου Άρτας – Καρδίτσας, λίγο πριν την Άνω Καλεντίνη.

Τηλ. μονής: (+30) 2681067760


Πηγές: Ιερά Μητρόπολη Άρτης imartis.gr , Δήμος Καραϊσκάκη gkaraiskakis.gr