ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Η Ιερά Μονή Μακελλαριάς στους Λαπαναγούς Αχαΐας 

 

Η ανδρική παλαιότερα και σήμερα γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακελλαριάς είναι χτισμένη σαν αετοφωλιά σε έναν γυμνό και απότομο βράχο, κοντά στο χωριό Λαπαναγοί των Καλαβρύτων και υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια.

Αρχικά η μονή ονομαζόταν Παναγία Λιθαριώτισσα και χρωστά το όνομα «Μακελλαριά» σε ένα τραγικό γεγονός. Αφού κυρίεψε την Πόλη ο Μωάμεθ ο Β’ το 1453, προχώρησε στην κυρίως Ελλάδα σπέρνοντας τον όλεθρο και έφθασε στην Πελοπόννησο, απειλώντας την περιοχή της μονής. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και οι μοναχοί κατέφυγαν στα κελιά για προστασία και παρά τις προσπάθειες του αγωνιστή Γιάννου να ανακόψει την ορμή των Τούρκων, αυτοί άλωσαν το μοναστήρι και έσφαξαν κοσμικούς και μοναχούς. Από το μακελειό ή από τις λέξεις αίμα και κελί, η μαρτυρική μονή έκτοτε έμεινε γνωστή ως Μακελλαριά.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Επίσης σώζονται καρυοφύλλια και γιαταγάνια των οπλαρχηγών και παλικαριών της ξακουστής μάχης της Καυκαριάς, με τα οποία κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ το 1827, καθώς και στολές των αγωνιστών του 1821.

Η Ιερά Μονή Μακελλαριάς ανακαινίστηκε το 1784. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Πρόσφατα από το 2011 η Ιερά Μονή Μακελλαριάς άρχισε να επαναλειτουργεί με την εγκατάσταση δύο μοναζουσών, της μοναχής Μαρκέλλας και της μοναχής Συγκλητικής, οι οποίες ανέλαβαν την συντήρηση, ανακαίνιση και την λειτουργία της ιστορικής μονής.

Η μονή είναι καθημερινά ανοικτή, πρωί και απόγευμα, εκτός Τρίτης που μένει κλειστή. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κωμόπολης των Καλαβρύτων.

Τηλ.: (+30) 2692024219 και 2692041247


Πηγή: im-ka.gr