ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

H βυζαντινή Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Πολιτικών στην Εύβοια

Σε μια πευκόφυτη χαράδρα, ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πολιτικά της Εύβοιας, υπάρχει η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Περιβλέπτου, η οποία ιδρύθηκε στη βυζαντινή περίοδο, πιθανότατα κατά τον 8ο αιώνα. Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει το μοναστήρι αυτό ως τον Μυστρά της Εύβοιας.

Το όνομα του χωριού Πολιτικά, πιθανώς εκ συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών και η ονομασία της Ιεράς Μονής ως Περιβλέπτου, μαρτυρούν την σχέση της περιοχής με την Κωνσταντινούπολη.

Από την εποχή εκείνη διασώθηκε μόνο το καθολικό της μονής, που είναι βυζαντινού τύπου, σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Ερειπώθηκε και ανακαινίστηκε ξανά στις ίδιες βάσεις επί Τουρκοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά βυζαντινά στοιχεία σήμερα στον ναό. Στο κέντρο του ναού βρίσκεται ένα εντυπωσιακό κυκλικό δάπεδο από μάρμαρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια και οστά, μερικά εκ των οποίων μικρών παιδιών, που υπήρχαν περιμετρικά του καθολικού στο σημείο των αρχικών θεμελίων, κάτι που ίσως αποκαλύπτει και έναν τόπο μαρτυρίου.

Μετά από μακρότατη εγκατάλειψη, το 1969 το μοναστήρι αναβίωσε, όταν εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα. Το καθολικό ανακαινίσθηκε εσωτερικά, κτίσθηκαν νέα κελιά, εργαστήρια και βοηθητικοί χώροι, με ενέργειες κυρίως της μακαριστής Ηγουμένης της μονής Γερόντισσας Χριστονύμφης (+2017).

Δυστυχώς, οι σεισμοί στην περιοχή των Μεσσαπίων τον Ιούνιο του 2003, έπληξαν σημαντικά τόσο το ιστορικό καθολικό, όσο και τα κελιά των μοναχών. Προς το σκοπό της αποκατάστασης των ζημιών έχει αναληφθεί πρωτοβουλία από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά και από πολλούς προσκυνητές οι οποίοι αγαπούν αυτό το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας.

Η μονή κατέχει τεμάχιο λειψάνου του Ιερού Χρυσοστόμου. Πανηγυρίζει στις εορτές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8), της Αγίας Τριάδος (Δευτέρα της Πεντηκοστής) και του Αγίου Νεκταρίου (9/11), καθώς εκτός από τον Ναό της Παναγίας, υπάρχουν και τα Παρεκκλήσια της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νεκταρίου.

Απέχει 25 χλμ από την Χαλκίδα.

Τηλ. μονής: 2228031088

Ιστοσελίδα μονής:  moniperivleptou.wordpress.com 

E-mail: moniperivleptou@gmail.com