ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΧΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Μυρτιδιώτισσας ή Μυρσινιδίου στη Χίο

Στην άκρη του Βροντάδου της Χίου βρίσκεται ένα ιστορικό μοναστήρι για το νησί, η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης. Η ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι γνωστή και ως Μονή Μυρσινιδίου. Ιδρύθηκε το 1887 στην περιοχή Παλαιόπυργος της περιφέρειας Βροντάδου. Βρίσκεται 7 περίπου χιλιόμετρα βορείως της πόλης της Χίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέρος αυτό στα τέλη του 19ου αιώνα, ο ιερομόναχος Χριστόφορος Σερέμελης, ιερέας τότε στον Ιερό Ναό τής Παναγίας της Ερυθιανής στο Βροντάδο, βρήκε στη θάλασσα να επιπλέουν δύο κομμάτια ξύλο και διαπίστωσε με δέος ότι ήταν η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας κομμένη στα δύο. Ο ιερομόναχος θεώρησε ότι αυτό που συνέβη ήταν θεία βούληση και σημάδι από την Παναγία και αποφάσισε να κτίσει στην ακτή εκεί όπου βρέθηκε η εικόνα, μοναστήρι προς τιμή της. Τοποθέτησε λοιπόν την εικόνα σε ένα προσκυνητάρι, αλλά εκείνη μεταφερόταν, ως εκ θαύματος στη θέση πού σήμερα είναι κτισμένο το Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής. Εκεί βρισκόταν μια μυρτιά και έτσι ο ιερομόναχος κατάλαβε ότι ο Ναός που θα κτίσει θα αφιερωθεί στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα.

Στις 14 Ιουλίου του 1900 μετά την ανέγερση του Καθολικού και τη δημιουργία κελιών από τον ιερομόναχο Χριστόφορο τελέστηκαν τα εγκαίνια της μονής από τον τότε Μητροπολίτη Χίου Κωνσταντίνο. Ο ηγούμενος, πλέον, Χριστόφορος υλοποίησε σημαντικά έργα στη Μονή. Ίδρυσε μεγάλη βιβλιοθήκη και έκτισε λίγο αργότερα, το 1904 συγκεκριμένα, και δεύτερο Ναό εντός των τειχών του μοναστηριού, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Χριστόφορο. Έκτοτε άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και τα κτήματα της μονής από προσφορές και δωρεές των πιστών. Κάποια απ’ αυτά ήταν το μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην Λαγκάδα, ο Άγιος Μακάριος του Βροντάδου. Την ανάπτυξη αυτή γνώρισε το μοναστήρι έως το τέλος της ζωής του ηγουμένου Χριστόφορου στις 3 Μαΐου του 1921.

Ηγούμενος στη συνέχεια ανέλαβε ο Αμβρόσιος Μίχαλος. Επί της ηγουμενίας του, η οποία διήρκησε έως το 1948 που εκοιμήθη, η βιβλιοθήκη της μονής εμπλουτίστηκε με πλήθος βιβλίων. Παράλληλα, πολλές υπηρεσίες προσέφερε η μονή κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Υποδέχτηκε τότε και περιέθαλψε πολλούς κατατρεγμένους πρόσφυγες από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια.

Σπουδαία ήταν η δράση του μοναστηριού και στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής του νησιού (1941-1944), τόσο στον τομέα της φιλανθρωπίας, όσο και στην Εθνική Αντίσταση. Για την αντιστασιακή της δράση τιμήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, από Βρετανούς αξιωματικούς και από το συµµαχικό αρχηγείο της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, αναρίθμητες είναι οι δωρεές των Χιωτών εφοπλιστών και ναυτικών προς τη μονή. Το μοναστήρι, όπως είναι κτισμένο, δίνει την εντύπωση πλοίου το οποίο ταξιδεύει μέσα στη θάλασσα, γι’ αυτό και η Παναγία Μυρτιδιώτισσα είναι η προστάτης των ναυτικών του νησιού.

Από το 1994 την ευθύνη της λειτουργίας της μονής την έχει αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Χίου και χρέη Ηγουμένου εκτελεί ο Αρχιμ. κ. Νεκτάριος Επιτροπάκης.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, στην εορτή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και επίσης, στις εορτές των δύο παρεκκλησίων της, του Αγίου Χριστοφόρου στις 9 Μαΐου και των Αγίων Πάντων.

Τηλ.: 0030 2271092780

Πηγές: Ιερά Μητρόπολη Χίου imchiou.gr , politischios.gr