“ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Από Θεσσαλονίκη μέχρι Νότια Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ  “ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Από Θεσσαλονίκη μέχρι Νότια Ελλάδα

(8 ημέρες/7νύχτες)
ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ:

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου Θεσσαλονίκης (αρχές 4ου αιώνα), τα οποία αναπαύονται στο ίδιο ναό, αφιερωμένο στον Άγιο που χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα της Oσιομάρτυρος Ανυσίας Θεσσαλονίκης – (3ου αιώνα), τα οποία  αναπαύονται στο ίδιο ναό.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης – (14ου αιώνα), τα οποία φυλάσσονται στο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο σε αυτόν.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Βασίλειου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, εξομολόγου – (9ο αιώνα),  που βρίσκονται στον παλαιοχριστιανικό ναό της “Αγίας του Θεού Σοφίας” – (ανεγέρθηκε τον 7ο ).
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα της Αγίας Θεοδώρας Μυροβλύτισσας Θεσσαλονίκης – (9ο  αιώνα), που αναπαύονται στο ίδιο μοναστήρι στο οποίο ασκήτεψε με την κόρη της – Αγία Θεοπίστη, η οποία έγινε η Ηγουμένη του μοναστηριού.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Οσίου Δαυίδ του Στυλίτη – (6ο  αιώνα), που φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης του μάρτυρα Μιχαήλ εκ Γρανίτσης Ευρυτανίας του Φούρναρη – (16ο  αιώνα), ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο ναό της “Υπαπαντής”. Ο ναός χτίστηκε λίγο μετά την εκτέλεση.
Επίσκεψη στο πρώην ειδωλολατρικό ναό προς τιμήν του Δία – «Ροτόντα», δηλαδή “Κύκλος” – τέλη 3ου  με αρχές 4ου αιώνα. Η ονομασία οφείλεται στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, το οποίο ανεγέρθηκε από τον τετράρχη Γαλέριο ως δικό του τάφο-μαυσωλείο (δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τούτο)  . Αργότερα, τον 5ο  αιώνα, ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανικό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Αξιοθαύμαστο ψηφιδωτό, πολύ καλά διατηρημένο μέχρι σήμερα, διακοσμούσε τους τοίχους του. Λόγω των έργων αποκατάστασης η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται μονάχα μία φορά το μήνα, παρόλα αυτά ο ναός είναι φιλόξενα ανοιχτός για τους προσκυνητές. 

Επίσκεψη στη θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή ως Καμάρα. Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (αρχές 4ου αιώνα) και αποτελεί το ένα από σκέλος (δυτικό) μιας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γαλέριος όταν επέστρεψε νικητής στην πόλη (το 306 μ.Χ) μετά από πολέμους κατά των Περσών. Είναι διακοσμημένα με μοναδικά πέτρινα ανάγλυφα που απεικονίζουν σκηνές πολέμου.

Απογευματινή Βόλτα στην παραλία Θεσσαλονίκης. 
Διανυκτέρευση σε άνετο  ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ:

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Οσίου Αρσενίου τον Καππαδόκη – (τέλη 19ου με αρχές 20ου  αιώνα),  τα οποία  αναπαύονται στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, και προσκύνημα στον τάφο του γέροντα οσίου Παΐσιου – (τέλος 20ου  αιώνα), που βρίσκεται στο χώρο του μοναστηριού. Η μονή ιδρύθηκε με τη βοήθειά του το 1967.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα της Μεγαλομάρτυρας Αναστασίας Φαρμακολύτριας – (αρχές 14ου αιώνα) τα οποία αναπαύονται στη Μονή της Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης (ανεγέρθηκε τον 9ο  αιώνα). 

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του οσιομάρτυρα Θεωνά, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης – (16ο  αιώνα), που φυλάσσονται στο ίδιο μοναστήρι.
Απογευματινή βόλτα στην παραλία της Κατερίνης.
Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης.

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ:

Προσκύνημα σε τόπο γραφικό, μέσω κρεμαστής γέφυρας για πεζούς θα φτάσουμε στο τόπο της σύλληψης της μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Ρώμης – (2ο  αιώνα), εκεί βρίσκονται και τα ιερά  λείψανα της αγίας , τα οποία βρίσκονται στo ναό-σπήλαιο στα Τέμπη – (20ο αιώνα). Πρώτον, θα επισκεφτούμε το σημείο που αποκτήθηκε η εικόνα της σε βαθύ υπόγεια πηγή, και δεύτερον,  το σημείο όπου με θαύμα επιβίωσαν οι επιβάτες τρένου.
Προσκύνημα στις υπόγειες πηγές της Μεγαλομάρτυρας Παρασκευής, τα νερά των πηγών αυτών, στην έξοδο τους προς την επιφάνεια σχηματίζουν μια πεντακάθαρη πισίνα, που βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό πάρκο του φαραγγιού Τέμπη.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στα «Μετέωρα» (εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα πάνω σε βράχια) όπου από τα έξι ενεργά μοναστήρια θα επισκεφτούμε τα τρία, με βάση τις ώρες λειτουργίας των μοναστηριών.

Προσκύνημα στα λείψανα ιερομάρτυρα Αγίου Χαραλάμπους της Μαγνησιας – (2ο  αιώνα) στο μοναστήρι του πρωτομάρτυρα Στεφάνου –(1ο αιώνα), ανεγέρθηκε το 14ο  αιώνα στο μοναστηριακό συγκρότημα “Μετέωρα”.

Επίσκεψη στο μουσείο της μονής.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη και Οσίου Ιωάσαφ, κτίτορες της Μονής του “Μεγάλου Μετεώρου” – (14ο  αιώνα), τα οποία  φυλάσσονται στο ναό της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος».

Επίσκεψη στο μουσείο της μονής.                                         
Προσκύνημα στην ιερά μονή “Ρουσάνου” των Μετεώρων και στο ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας Ηλιοπολίτισσας (14ο  αιώνα).
Είτε: Προσκύνημα στα λείψανα του Οσίου Θεοφάνου και Οσίου Νεκτάριου – (16ου αιώνα), κτιτόρων της μονής “Βαρλαάμ”, τα οποία  αναπαύονται στο ναό της μονής των “Τριών Ιεραρχών”. 

Αναχώρηση για το νησί της Εύβοιας.                                                               

Βραδινή βόλτα και διανυκτέρευση σε ένα από τα ξενοδοχεία, που βρίσκονται στο λιμάνι της παραθαλάσσιας πόλης Αιδηψός στην Εύβοια.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ:

Προσκύνημα στο ιερό σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου του Ρωσου του Ομολογητού – (18ου αιώνα), που φυλάσσεται στο ναό που ανεγέρθηκε προς τιμήν του, στο Προκόπι Ευβοίας.

Προσκύνημα στα λείψανα του Οσιομάρτυρος Γρηγορίου του Ε ‘, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως – (19ου  αιώνα) στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Προσκύνημα στα λείψανα της Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθήνας – (16ου  αιώνα), στον ομώνυμο ναό της οσίας.

Προσκύνημα στο «Ανώτατο Δικαστήριο της Αθήνας» – Άρειο Πάγο, που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης – (συγκρότημα των αρχαίων ναών) – όπου ο απόστολος Παύλος κήρυξε στους Αθηναίους το ιερό Ευαγγέλιο.
Πέρασμα με πλοίο στο νησί της Αίγινας, βραδινή βόλτα στην παραλία της Αιγίνας.
Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην Αίγινα.

ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ:

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Νεκταρίου της Αίγινας – (αρχές 20ου  αιώνα), τα οποία βρίσκονται στο ομώνυμο μοναστήρι της Αίγινας.

Προσκύνημα στο δάχτυλο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας – (3ου  αιώνα) στο μοναστήρι αφιερωμένο σε αυτήν, στην Αίγινα.

Προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος – (4ου  αιώνα), που βρίσκεται στο ίδιο μοναστήρι.

Βόλτα στην παραλία της παραθαλάσσιας πόλης Λουτράκι.
Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο στο Λουτράκι.

ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ:

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Οσίου Παταπίου του Αιγύπτιου – (4ο  αιώνα),  τα οποία βρίσκονται στο σπήλαιο ασκηταριό, στο μοναστήρι του Αγίου στο Λουτράκι.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα της Αγίας Υπομονής αυτοκράτειρας του Βυζαντίου- (15ου αιώνα),  που βρίσκονται στο ναό της μονής του Αγίου Παταπίου.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Μάρτυρα Κυρίλλου Αλεξάνδρειας, γιατρός Ανάργυρος – (4ου  αιώνα),  τα οποία βρίσκονται στο ναο της μονής του “Γενεθλίου του Ιωάννη του Βαπτιστή», στο Λουτράκι. 

Προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης της Αγίας Μάρτυρος Γαλήνης της Κορίνθου – (3ο αιώνα), κοντά στον “Ισθμό” της Κορίνθου, που χωρίζει την ελληνική ηπειρωτική χώρα από την Πελοπόνησο. 

Προσκύνημα στην αρχαία πόλη της Κορίνθου, ιδρύθηκε τον έκτο αιώνα π.Χ., όπου έζησαν τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και κήρυξαν το Ευαγγέλιο οι απόστολοι Παύλος, Σίλας, Τιμόθεος, και κατά πάσα πιθανότητα, ο συγγραφέας των «Πράξεων» – Άγιος Λουκάς.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα πολλών αγίων στο μοναστήρι “Ταξιαρχών”, που βρίσκεται κοντά στην Κόρινθο.
Διαμονή στο μοναστήρι των Ταξιαρχών και συμμετοχή στην Αγρυπνία.

ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ

Προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα της “Παναγίας Μεγαλοσπηλαιότισσας”, η οποία ανήκει στα αγιογραφήματα του Ευαγγελιστή Λουκά (1ου  αιώνα). Η εικόνα βρίσκεται στη Μονή “Μέγα Σπήλαιο”, που χτίστηκε τον 4ο  αιώνα, στα ορεινά Καλάβρυτα.

Προσκύνημα στα πάμπολλα λείψανα αγίων στο ναό προς τιμήν των ιδρυτών της Μονής.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Οσίου Αλέξιου του ανθρώπου του Θεού – (τέλη 4ου  αιώνα),  τα οποία φυλάσσονται στην Αγία Λαύρα (ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου) στα Καλάβρυτα.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Φιλάρετου του Ελεήμονος – (8ου  αιώνα) στην ίδια Αγία Λαύρα.

Προσκύνημα στα τεμάχια ιερών λείψανων του Αγίου Παντελεήμονα – (4ο  αιώνα), Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής – (2ου  αιώνα), και Αγίων Κοσμά και Δαμιανού – γιατροί Ανάργυροι,(3ου αιώνα) που φυλάσσονται στο ίδιο μοναστήρι.

Προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας “Τρυπητής” – “USCHELNAYA”, (μέσα του 16ου αιώνα), που βρίσκεται σε ναό μέσα σε σπηλιά. 
Βόλτα  στην παραλία του Αιγίου.
Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο στο Αίγιο.

ΟΓΔΟΗ ΗΜΕΡΑ:

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου και στο Σταυρό της εκτέλεσής του – (1ου  αιώνα),   τα οποία αναπαύονται στο Νέο Καθεδρικό Ναό της πόλης της Πάτρας – (20ου αιώνα ο ναός). 

Προσκύνημα στο δάκτυλο του Αγίου Ανδρέα, στο Παλιό Καθεδρικό Ναό του 5ου  αιώνα, κτισμένο στο τόπο εκτέλεσης του αγίου Αποστόλου.

Προσκύνημα στη ιερή πηγή στο σπήλαιο, όπου ο άγιος κρατήθηκε πριν από την εκτέλεση του.
Κοινή “προσευχή ευχαριστίας” στο Θεό. Αποχαιρέτιση και αναχώρηση για τη Ρωσία.

Ενημέρωση:

Κατά την διάρκεια της προσκυνηματικής εκδρομής, και εφόσον θεωρηθεί απαραίτητο, ενδέχονται αλλαγές στο πρόγραμμα, χωρίς να αλλάξει ο συνολικός όγκος του προγράμματος.  Το λεωφορείο φτάνει στην Ελλάδα σε καθορισμένο σημείο κοντά στα σύνορα, εκεί το συναντά ρωσόφωνος εκπρόσωπός μας ο οποίος συνοδεύει την ομάδα καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής, παρέχοντας σε όλα τα μέλη του τις απαραίτητες πληροφορίες.

Την ομάδα που προτιμά τις αεροπορικές μεταφορές, ο συνοδός και ο οδηγός λεωφορείου θα συναντήσουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Η διανυκτέρευση συνήθως πραγματοποιείτε σε δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία 3*, τα οποία παρέχουν πρωινό, που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή της διαμονής.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στην τιμή:
Η διαμονή, μεταφορά δια θαλάσσης (σε τετράκλινα δωμάτια), με λεωφορείο ή αεροπορικά, όπως επίσης και η συνοδεία του ξεναγού.

Το συνολικό κόστος εξαρτάται από τον αριθμό προσκυνητών στην ομάδα, από την εποχή και από το μέσο μεταφοράς που επιλέγει η ομάδα.  

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στην τιμή:
Η πληρωμή της VISA, της ασφάλειας, τα γεύματα, οι επισκέψεις μουσείων και  αιθουσών συναυλιών, και γενικότερα η διασκέδαση, όπως επίσης και η τιμή των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Για λόγους οικονομίας χρόνου τις πρωινές και απογευματινές προσευχές, πραγματοποιούμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού στο μέσο μεταφοράς μας με την χρήση του μικρόφωνου.

Στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των λειτουργιών οι άντρες καταλαμβάνουν την δεξιά πλευρά του Ναού και οι γυναίκες την αριστερή. Κατά τη διάρκεια ορισμένων τμημάτων της Λειτουργίας στους προσκυνητές επιτρέπεται να καθίσουν. Την Κυριακή, ημέρες Χριστουγέννων και τις ημέρες από το Πάσχα έως την Πεντηκοστή η γονυκλισία δεν πραγματοποιείται. Μνημονεύματα για την ανάπαυση των κεκοιμημένων σημειώνονται με σταυρό. Για τη σωτηρία και υγεία των ζώντων δεν σημειώνουμε σταυρό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, τα οποία εκτός από βολικά πρέπει να μην γλιστράνε, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός, δεδομένου των αμέτρητων προσκυνητών που επισκέπτονται τα μέρη αυτά, τα πέτρινα σκαλοπάτια και τα δρομάκια γλιστράνε ιδιαίτερα.

ΡΟΥΧΑ – σεμνά, ανάλογα με το φύλο. Στους άντρες δεν επιτρέπονται: σόρτς, φανελάκια. Στις γυναίκες δεν επιτρέπονται παντελόνια, κοντές φούστες, διαφανή ρούχα, αμάνικα μπλουζάκια. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν μαζί τους κασκόλ ή μαντίλι.

Σε ορισμένα ελληνικά μοναστήρια βρίσκονται ρωσόφωνοι μοναχοί. Εκεί η επικοινωνία όπως και τα σημειώματα βολεύει να πραγματοποιείται στα ρωσικά.

 Οι Έλληνες από καιρό είναι φημισμένοι για την φιλικότητα και την ευγένειά τους προς τους ξένους, αλλά ιδιαίτερα στους ομόθρησκους Σλάβους!

Για την μεγαλύτερη επαφή με το πνεύμα του προσκυνήματος και με στόχο την ενεργό συμμετοχή στην Αγρυπνία, μία από τις νύχτες οι προσκυνητές θα περάσουν στα μοναστικά κελιά.
Στους προσκυνητές που έχουν παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα προσφέρουμε αποκλειστικά δρομολόγια προς Ορθόδοξα Ιερά απομακρυσμένα νησιά, όπως η Κρήτη, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά κ.α. Φυσικά, το κόστος και ο χρόνος για την πραγματοποίηση των εν λόγω προσκυνηματικών εκδρομών υπερβαίνουν κατά πολύ σε σχέση με τις πρώτες, αλλά και τις εντυπώσεις ακόμα και ο χρόνος δεν θα μπορεί να διαγράψει από την μνήμη της Ορθόδοξης ψυχής.

Προσφέρονται επιλογές διαφορετικών προγράμματων σε προσκυνητές με διαφορετικές οικονομικές  και χρονικές δυνατότητες. Εμείς, με την σειρά μας, είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους προσκυνητές στην φιλική και φιλόξενη Ελλάδα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου! Όπου έχει σχεδόν πάντα ζέστη, ο ήλιος είναι λαμπερός, τα βουνά ψηλά και η θάλασσα απαλή! Στην Ελλάδα , κυριολεκτικά, η αόρατη χάρη από τα Ορθόδοξα Ιερά είναι τόσο δυνατή που οι άνθρωποι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την λίκνο της Ορθοδοξίας – την Ελλάδα! Ευχόμαστε ειλικρινά σε όλους να έχετε την δυνατότητα να σιγουρευτείτε για την ακρίβεια των λεγομένων!

Θα σας δούμε στην Ελλάδα!

 

Επικοινωνία μαζί μας στην Ελλάδα:

Στα ρωσικά:  e-mail:  FILORIANNA@mail.ru, τηλ.: +306977622035

Στα ελληνικά:  e-mail: apodraseis@yahoo.gr, lxs.michael@gmail.com

Στα αγγλικά: τηλ.: +30 6973249937,  τηλ: +30 2310 222887