ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Η Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης θεμελιώθηκε το 1780 στην περιοχή των Αποικίων Άνδρου, 6 χλμ από την Χώρα του νησιού, από δύο αδελφούς μοναχούς καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου.

Κατά την περίοδο της ακμής της, λειτούργησε ως γυναικεία μονή. Ωστόσο, η μονή διαλύεται το 1833, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα μοναχών, εκατοντάδων δηλαδή μοναστηριών σε όλη την Ελλάδα, και την οικειοποίηση της περιουσίας τους. Με το πέρασμα των χρόνων, κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, όμως παρέμεινε ο ναός έχοντας υποστεί ανάλογες φθορές.

Το 2006 όμως ο πλοίαρχος Ελευθέριος Πολέμης αγόρασε το κτήμα έκτασης 13 στρεμμάτων, το οποίο συμπεριελάμβανε το ερειπωμένο μοναστήρι. Σε ένα διάστημα δέκα ετών εκείνος και η οικογένειά του, αναστήλωσαν τα κτήρια της μονής, σεβόμενοι την αρχική τους δομή και συντήρησαν τον ναό.

Εντός του ναού φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα (έργο του 1800) όπου παρίστανται η Αγία Ειρήνη και η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου. Για το λόγο αυτό η μονή εορτάζει πανηγυρικά και τις δύο αγίες, στις 5 Μαΐου και στις 28 Ιουλίου αντίστοιχα.

Σήμερα, η μονή παρουσιάζει ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί τις κατασκηνώσεις παιδιών από διάφορα ιδρύματα και συλλόγους. Επίσης, καθ ’όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν διάφορες μουσειακές συλλογές (ειδών γραφής, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, φυσικής ιστορίας κ.ά).

Το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης προσφέρει υπέροχη θέα προς τη Χώρα της Άνδρου και το ατέλειωτο γαλάζιο της θάλασσας. Η μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και εορτών, από τις 10:00 – 5:00μμ (6:00 μμ κατά την θερινή περίοδο).

Τηλέφωνο επικοινωνίας μονής: 6982038281

E-mail: imagiaseirinisandrou@gmail.com

Ιστοσελίδα μονής: www.imagiasirinisandrou.gr