ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΥΝΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Καναλλάκι Πρέβεζας

Μεταξύ Χόχλας και Καναλλακίου στο νομό Πρεβέζης βρίσκεται ένα σημαντικό προσκύνημα, στην τοποθεσία όπου σύμφωνα με την ιερά παράδοση, μαρτύρησε τον 2ο μ.Χ. αιώνα και τάφηκε η Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή, η προστάτης των οφθαλμών και πολύ προσφιλής Αγία σε όλους τους Ορθοδόξους. Στις μέρες μας υπάρχει σημαντικό γυναικείο μοναστήρι.

Στο μοναστήρι υπάρχει ο τάφος της Αγίας και δίπλα σ’ αυτόν σώζεται και η ωοειδής πέτρα, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Αγία Παρασκευή προσευχόμενη κατά την στιγμή του αποκεφαλισμού της, όπου πολλά θαύματα γίνονται κατά καιρούς στους προσκυνητές.

Το μοναστήρι

Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Πούντας ανακαινίστηκε με τις προσπάθειες του Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου, αλλά και τον σημαντικό αγώνα της γυναικείας αδελφότητας. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ιδρύθηκε η Ιερά Μονή και που οφείλει το όνομά της. Στην αίγλη της πάντως υπήρξε σημαντικό μοναστήρι ενισχύοντας τους πτωχούς, ενώ μέχρι το 1913 συντηρούσε Σχολαρχείο.

Το Καθολικό του μοναστηριού διαθέτει τρία ιερά, αφιερωμένα στην Αγία Παρασκευή, στον Άγιο Φωκά και στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η μονή πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών. Ηγουμένη είναι η μοναχή Παρθενία. Το μοναστήρι ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Τηλ. μονής: 2684024151 και 2684022159

Πηγές: https://imparamythias.gr/  https://romaiikovima.com/