ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

Σε απόσταση πέντε λεπτών από την κωμόπολη Ομβριακή του νομού Φθιώτιδος βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου, που είναι κτίσμα του 16ου αιώνος.

Σύμφωνα με το χρονικό της μονής, το οποίο βρήκε και αντέγραψε δύο ημέρες πριν πυρποληθεί η μονή από τούς Τούρκους (4 Μαΐου 1897) ο αρχαιολόγος Ν.Ι. Γιαννόπουλος, το μοναστήρι είχε κτισθεί από τον Μετεωρίτη μοναχό Αθανάσιο το έτος 1565. Ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος το έτος 1619 βελτίωσε το κτιριακό συγκρότημά της, καθώς επίσης και το έτος 1750 το ίδιο έπραξε και ο Ηγούμενος της μονής Δαβίδ. Ο νάρθηκας ιστορήθηκε με ωραίες τοιχογραφίες όπως μαρτυρεί επιγραφή του Επισκόπου Θαυμακού Ζαχαρίου το έτος 1801.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του ναού-καθολικού της μονής.

Στη μονή φυλάσσονται πολλά άγια λείψανα, όπως του Ευαγγελιστού Λουκά, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Στυλιανού, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, του Αγίου Παντελεήμονα, του Οσίου Ιωάννου του Κρητός κ.ά.

Στις μέρες μας η μονή επαναλειτουργεί ως γυναικεία με μία μοναχή (Μακαρία Γεωργιάδου), η οποία καταβάλει σπουδαίο έργο, με την συμπαράσταση του ευσεβούς λαού της περιοχής της Ομβριακής και του Δομοκού.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις δύο εορτές του Μεγάλου Αθανασίου (18 Ιανουαρίου και 2 Μαΐου).

Από τον Δομοκό απέχει 6 χλμ.

Τηλ. μονής: 2232031332

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος imfth.gr