ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

To μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στα Φύλλα της Εύβοιας

Η Ιερά Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που ονομάζεται και του Αρμά, είναι κτισμένη σε μια πευκόφυτη περιοχή 8 χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας Φύλλα, γενέτειρας του θρυλικού ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και απέχει 20 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.

Από τα κτίσματά της, σώθηκε μόνο το Καθολικό, ενώ τα άλλα υπέκυψαν στη φθορά του χρόνου και τις καταστροφές. Δεν είναι τεκμηριωμένο το έτος ιδρύσεως της μονής, αν και υποστηρίζεται πως είναι το 1141. Επιγραφή εντοιχισμένη στην εξωτερική πλευρά του ανατολικού τοίχου φέρει ως έτος ιδρύσεως το ΖΡΜΕ = 7145 από κτίσεως κόσμου, δηλαδή το 1637. Πιθανό είναι η ονομασία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου (ΑΡΜΑ), να αποτελεί ηχητική παράφραση αυτής της ημερομηνίας (ΖΡΜΕ).

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Ιερά Μονή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου ήταν το πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Από τα σπλάχνα της προήλθε ο εθνεγέρτης της τουρκοκρατούμενης Εύβοιας, ο Επίσκοπος Ευρίπου Νεόφυτος Αδάμ. Πίσω από την κόγχη του Ιερού Βήματος βρέθηκαν θαμμένα μέσα σε άγιο Ποτήριο, τυλιγμένο με επιτραχήλιο, τίμια λείψανα αγνώστων Αγίων.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στην εορτή του Αγίου Γεωργίου (23/4), καθώς και στην μνήμη της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του (3/11). Καθήκοντα Ηγουμενοσυμβουλίου εκτελεί ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Χριστόδουλος Μάνιας (μοναχοί 13).

Τηλέφωνο μονής: 2221050777

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, imchalkidos.gr