ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου Βοιωτίας 

Η ανδρική και καλαίσθητη Ιερά Μονή του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου είναι χτισμένη σε υψόμετρο 300 μέτρων, δυτικά της κωμόπολης του Μαυρομματίου Βοιωτίας, σε περιοχή εξαίσιου φυσικού κάλλους, κοντά στην Αλίαρτο και την Θήβα. 

Στο μέσον της διαδρομής Θήβας-Λιβαδειάς βρίσκεται η Αλίαρτος. Η μονή απέχει μόνο τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Αλιάρτου στον δρόμο προς την Παλαιοπαναγιά.

Τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής τελέσθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου 2013.

Εκτός από τον κεντρικό εορτασμό της μνήμης του Αγίου Γεωργίου που τιμάται πανηγυρικά στις 23 Απριλίου, το μοναστήρι πανηγυρίζει άλλες τέσσερις φορές. Η μια είναι την Τρίτη του Πάσχα όπου εορτάζεται η Παναγία η Πορταΐτισσα, αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της οποίας θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή. Η δεύτερη επέτειος είναι η 8 Δεκεμβρίου όπου τελείται η ανάμνηση των εγκαινίων του Καθολικού, μαζί με την τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεούσας. Η άλλη επέτειος είναι στην μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στις 3 Νοεμβρίου. Και η τελευταία είναι η μνήμη του Αγίου Ανδρέα του διά Χριστόν σαλού, στις 28 Μαΐου, λόγω του παρεκκλησίου εντός της Μονής που τιμάται στο όνομά του. Στην Ιερά Μονή εκτός από τα άλλα λείψανα των Αγίων τίθενται μόνιμα προς προσκύνηση: Τμήμα του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου και ιερά λείψανα του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου, ο οποίος καταγόταν και από την περιοχή αυτή, καθώς και του οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου. 

Ηγούμενος της μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Σιλουανός Πεπονάκης. 

Ωράριο προσκυνητών: (H μονή είναι κάθε μέρα ανοικτή στις παρακάτω ώρες, εκτός της Τρίτης που παραμένει κλειστή). 

Χειμερινή ώρα
Πρωί:  8:30 έως 12:30
Απόγευμα: 4:00 έως 6:00

Θερινή ώρα
Πρωί: 8:30 έως 12:30
Απόγευμα: 5:00 έως 7:00

Τηλ. μονής:  6949124520

Email μονής:  psilouanos@gmail.com

Ιστοσελίδας μονής:  imagiougeorgioualiartos.gr