ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ

Η βυζαντινή Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Αθήνα

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού και Θεολόγου βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του Υμηττού, λίγο πάνω από το προάστιο του Παπάγου, με εξαιρετική θέα προς το λεκανοπέδιο της Αττικής.

H μονή θεωρείται ότι ιδρύθηκε την υστεροβυζαντινή ή πιθανότερα την μεταβυζαντινή εποχή (15-17ος αιώνας μ.Χ.). Ο Ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με Αθηναϊκού τύπου τρούλλο. Σύμφωνα με εκτίμηση του ακαδημαϊκού Ι. Θεοδωρακόπουλου, στην θέση του Καθολικού προϋπήρχε αρχαίος Ναός της θεάς Αρτέμιδος και αργότερα παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας (5ου αιώνος μΧ.).

Το μοναστικό συγκρότημα περιβάλλεται από ορθογώνιο περίβολο εντός του οποίου υπάρχει μεσαιωνικός πύργος.

Κατά τον 18ο αιώνα μ.Χ. (από το 1702 και έπειτα) η μονή προσαρτήθηκε στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη ως μετόχι της. Αργότερα και για ένα χρονικό διάστημα η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου σταμάτησε να λειτουργεί. Η επαναλειτουργία της μονής ως γυναικείο ησυχαστήριο συνέβη το έτος 1942, για να μετατραπεί τελικά σε κοινοβιακή Ιερά Μονή περίπου τριάντα χρόνια αργότερα το 1971.

Η γυναικεία μονή σήμερα ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Πανηγυρίζει στις 26 Σεπτεμβρίου (Μετάσταση Αγίου Ιωάννου Θεολόγου) και στις 8 Μαΐου (ανάμνηση του θαύματος της αγία κόνεως εκ του τάφου του Αγίου Ιωάννου).

     

Ωράριο Επισκέψεως: Από την ανατολή του ηλίου μέχρις τις 12:00 και από τις 16:00 μέχρι τη δύση του ηλίου.

Τηλ. μονής: (0030) 210-6528774

Πηγή: byzantineathens.com