ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΧΙΟΥ

Η μαρτυρική Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά στο νησί της Χίου

Ένα από τα πιο ιστορικά και γνωστά μοναστήρια της Χίου είναι αυτό του Αγίου Μηνά. Η Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, κοντά στο Νεοχώρι, 9 χλμ. νότια της πόλεως της Χίου.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε ως ανδρική Σταυροπηγιακή Μονή, επί Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 16ου αιώνα από τον ιερέα Νεόφυτο Κουμάνο. Γνώρισε ακμή κατά τον 18ο αιώνα και κατά την περίοδο αυτή λειτούργησε στο μοναστήρι σπουδαία Σχολή, στην οποία φοίτησαν μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Άγιος Γρηγόριος ο Ε’ και ο λόγιος Δανιήλ Φιλιππίδης.

Στο μοναστήρι αυτό έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές Χριστιανών από τους αιμοσταγείς Τούρκους την άνοιξη του 1822, καθώς εδώ θυσιάστηκαν 2.000 άτομα από τους 40.000 συνολικά που μαρτύρησαν και σφαγιάστηκαν κατά την Σφαγή της Χίου, μεταξύ αυτών και πολλά νήπια. Οι Τούρκοι, για να καταπνίξουν την προσπάθεια των Ελλήνων της Χίου να συμμετάσχουν στην Επανάσταση, κατέσφαξαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.

Στις 30 Μαρτίου του 1822, ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης, άρχισαν οι διώξεις των Χριστιανών. Αρκετοί καταδιωκόμενοι και ταλαιπωρημένοι κατέφυγαν στα μοναστήρια για να προστατευτούν. Στα καμποχώρια περίπου 3.000 κάτοικοι κατέφυγαν στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Το πρωί του Πάσχα, στις 2 Απριλίου, οι έγκλειστοι Χριστιανοί παρακολούθησαν την Αναστάσιμη Λειτουργία που τέλεσε ο ιεροκήρυκας Ιάκωβος Μαύρος. Τους εορταστικούς ύμνους, όμως, διέκοψαν οι αλαλαγμοί της εφόδου των Τούρκων. Τα γυναικόπαιδα συγκεντρώθηκαν μέσα στον Ναό. Κανείς από αυτούς μετά από λίγο δεν ξέφυγε από τον όλεθρο. Το αίμα έρρευσε άφθονο μέσα από τα αυλάκια του νερού του μοναστηριού και πότισε όλη την γύρω περιοχή. Και ο ίδιος ο Ναός κολυμπούσε στο αίμα, ενώ μέχρι και σήμερα φαίνονται στο ματωμένο δάπεδο σημάδια από την Σφαγή.

Στο προαύλιο του μοναστηριού υπάρχει σήμερα το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, όπου βρίσκονται και τα οστά πολλών από τα 2.000 θύματα της Σφαγής. Πρόσφατα μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2021, εγκαινιάστηκε στο μοναστήρι το Μουσείο Σφαγών από την Ιερά Μητρόπολη Χίου και με δωρεά της οικογένειας Μαρτίνου.

Το 1932 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και ανακαινίστηκε το 1950. Σήμερα εγκαταβιούν δύο μοναχές, με Ηγουμένη την μοναχή Φιλοθέη. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στην εορτή του Αγίου Μηνά, μαζί με τους Αγίους Βίκτωρα και Βικέντιο, στις 11 Νοεμβρίου.

Τηλ. μονής: 2271031555

Πηγή: agiosminasxiou.blogspot.com , pemptousia.gr