ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΚΩ

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου στο νησί της Κω

Μόλις ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Κω, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, το μοναδικό εν λειτουργία μοναστήρι του νησιού.

Iδρυτής και κτήτορας της μονής υπήρξε ο μακαριστός Μητροπολίτης Κω κυρός Ναθαναήλ Α’ το έτος 1968. Ο πρώην αγιορείτης και φιλομόναχος μακαριστός Μητροπολίτης Ναθαναήλ ο Α’, του οποίου ο τάφος βρίσκεται εντός της μονής, αναζήτησε τόπους για τη δημιουργία της Ιεράς Μονής αρχικά στο Μονάγρι, στην συνέχεια στους Αγ. Αναργύρους Καρδάμαινας και στον Κρίκελο της Κεφάλου. Τελικά οικονόμησε ο Θεός και ο Άγιος Νεκτάριος να βρεθεί ο χώρος όπου στεγάζεται σήμερα η Ιερά Μονή στην περιοχή Γιαπυλί (περιοχή που σήμερα ονομάζεται Άγιος Νεκτάριος).

Επίσης, πολύτιμη υπήρξε η εργασία των ανδρών του Τάγματος 582 ΤΕΧ για την ολοκλήρωση του ναού. Τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νεκταρίου έγιναν το 1971 και ακολούθησαν τα θυρανοίξια των άλλων τριών παρεκκλησίων, το 1982 της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου και το 1993 της Αναστάσεως του Χριστού και των Αγίων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Για πέντε και πλέον δεκαετίες, Ηγουμένη και Γερόντισσα της μονής υπήρξε η μακαριστή μοναχή Μαριάμ (+2020), της οποίας η παρουσία και προσφορά υπήρξε σπουδαία.

Καθηγουμένη σήμερα είναι η μοναχή Ευπραξία και οι μοναχές είναι επτά. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 9 Νοεμβρίου (εορτή του Αγίου Νεκταρίου).

Τηλ. μονής: 2242022453