ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Απέναντι από τις ακτές της Αττικής, επτά χλμ από την Άνω Βαθειά Ευβοίας, προβάλλει η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, σε μια υπέροχη τοποθεσία με υπέροχη θέα στο νότιο Ευβοϊκό.

Το μοναστήρι είναι πολύ παλαιό, αν και οι ιστορικές πληροφορίες για την ίδρυση της μονής είναι περιορισμένες. Πιθανότατα η πρώτη ανδρική μοναστική αδελφότητα εγκαταστάθηκε στα μέσα του 15ου αιώνος. Το Καθολικό, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, ανοικοδομήθηκε από το 1460 ως το 1463. Είναι ρυθμού μονόκλιτης σταυρεπίστεγης βασιλικής και είναι το μόνο από τα αρχαία κτίσματα της μονής που διέφυγε από τη φθορά του χρόνου. Φαίνεται ότι ο βίος της μονής υπήρξε αδιατάρακτος μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνος.

Η σύγχρονη ιστορία της μονής άρχισε το 1963 με τη μετατροπή της σε γυναικεία και ηγουμένη την μοναχή Μακαρία Μητσοπούλου (κοιμήθηκε το 1988). Με εράνους, δωρεές και προσωπική εργασία των μοναζουσών, αλλά και πολλών κατοίκων των κοντινών χωριών, κτίσθηκαν νέα κελλιά και ανοικοδομήθηκαν παρεκκλήσια (του Οσίου Θεοδοσίου του Νέου και του Αγίου Νεκταρίου). Επίσης ετοιμάστηκαν εργαστήρια αγιογραφίας και κεντητικής.

Επιπλέον δημιουργήθηκε στον περίβολο της μονής το Κοιμητήριο των μακαριστών Μητροπολιτών Χαλκίδος (Νεοφύτου Αδάμ, Καλλινίκου Καμπάνη, Χριστοφόρου Σταματιάδη, Ευγενίου Δεπάστα, Παντελεήμονος Κριεζή, Χρυσάνθου Προβατά, Γρηγορίου Πλειαθού και Νικολάου Σελέντη).

Στο Καθολικό της μονής είναι αποθησαυρισμένα τίμια λείψανα των Αγίων: Νικολάου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Χαραλάμπους, Ξενοφώντος, Παρασκευής, Οσίου Δαβίδ, Αρσενίου του Καππαδόκου και Παντελεήμονος.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις εορτές του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου και 20 Μαΐου) και επίσης του Οσίου Θεοδοσίου του Νέου (7 Αυγούστου) και του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου).

Ηγουμένη είναι η μοναχή Μακαρία και οι μοναχές είναι πέντε.

Τηλέφωνο μονής: 2229036070