Η ιστορική Ιερά Μονή Καλτεζών
Στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας βρίσκεται η ανδρική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών, η οποία απέχει 31 χλμ. από την Τρίπολη και 2,5 χλμ. από το ομώνυμο χωριό Καλτεζές.
Το έτος 1696, ύστερα από όραμα, βρέθηκε στην τοποθεσία που είναι κτισμένη σήμερα η μονή, μια θαυματουργική εικόνα του Αγίου Νικολάου. Ο άνθρωπος που είδε το όραμα, ο Ηλίας Λυρώνης έγινε μοναχός με το όνομα Ανανίας και με ζήλο και αυταπάρνηση οργάνωσε το μοναστήρι.
Ο Ανανίας αντιμετώπισε πολλές λεηλασίες από τους Τούρκους, αλλά ο Άγιος Νικόλαος πάντα βοηθούσε, όπως τότε που ένας Τούρκος αγάς πήγαινε με τη συνοδεία του να λεηλατήσει για δεύτερη φορά τη μονή. Μετά από προσευχή του Ανανία, ο αγάς δεν μπορούσε να κινηθεί, σαν να τον κρατούσαν αλυσίδες και η μορφή του Αγίου παρουσιάστηκε μέσα από μία φλόγα και διέταξε τον αγά να απομακρυνθεί. Έκτοτε ο αγάς βοηθούσε οικονομικά τη μονή.
Το Καθολικό (Ναός) της μονής έχει σταυρικό σχήμα με τρούλο, που στηρίζεται σε 6 κτιστές κολώνες. Η εκκλησία είναι τρισυπόστατη: του Αγίου Νικολάου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Προφήτη Ηλία.
Δυτικά του περιβόλου της μονής υπάρχει παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου. Εδώ και έναν περίπου αιώνα λειτουργεί ως γυναικεία μονή υπό την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Μετά την κοίμηση της μακαριστής Ηγουμένης Βερονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020, η λειτουργία της μονής έχει περάσει στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας. Ηγούμενος σήμερα είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός Μίχος.
Πάνω από την είσοδο του Καθολικού υπάρχει μαρμάρινη πλάκα, που μνημονεύει τη Συνέλευση των γερουσιαστών, που έγινε στις 26 Μαΐου του 1821. Όταν τελείωσε η Συνέλευση έγινε στο ναό του Αγίου Νικολάου η ορκωμοσία.
Ο ρόλος της μονής στον Αγώνα και η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία
Κατά την Επανάσταση του 1821 στο μοναστήρι υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών, αλλά και Κρυφό Σχολειό. Μεγάλη μορφή υπήρξε ο Ηγούμενος Καλλίνικος Σουρλόπουλος, φλογερός αγωνιστής της Επανάστασης. Ο Θ. Κολοκοτρώνης πολλές φορές είχε βρει στη μονή καταφύγιο και μία φορά σώθηκε από βέβαιο θάνατο μετά από προσευχή του στον Άγιο Νικόλαο όταν τον περίμεναν Τούρκοι στην είσοδο της μονής για να τον σκοτώσουν.
Μετά τα ένδοξα γεγονότα της 25ης Μαρτίου 1821 δημιουργήθηκε η ανάγκη μιας διοίκησης για την αντιμετώπιση των διοικητικών, οικονομικών, νομικών και στρατιωτικών προβλημάτων του Αγώνα. Στη Μονή των Καλτεζών συγκεντρώθηκαν 40 περίπου πρόκριτοι, που απετέλεσαν τη Γερουσία με τις ευλογίες των Θεοδώρητου Βρεσθένης και Έλους Άνθιμου, μαζί με την παρουσία του αρχιστράτηγου Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στη Μονή της Αγίας Λαύρας ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε το λάβαρο της Επανάστασης και εδώ στη Μονή των Καλτεζών ο Επίσκοπος Έλους Άνθιμος ευλόγησε την πρώτη Ελληνική Διοίκηση (Πελοποννησιακή Γερουσία) στις 26 Μαΐου 1821, μετά την ολοκλήρωση της Συνέλευσης.
Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις: 6 Δεκεμβρίου (του Αγίου Νικολάου), 26 Μαΐου (επέτειο της Εθνοσυνελεύσεως), 20 Ιουνίου (του Προφήτη Ηλίου), 6 Αυγούστου (της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), 14 Σεπτεμβρίου (εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού) και 9 Νοεμβρίου (του Αγίου Νεκταρίου).
Το Ωράριο Λειτουργίας της Ιεράς Μονής είναι: 8:00-12:00 το μεσημέρι & 16:00-Δύση του Ηλίου. Κάθε Δευτέρα η Ιερά Μονή παραμένει κλειστή.
Τηλ. μονής: (0030) 2791023535 και 6995628751
Πηγή: Ιστοσελίδα μονής http://www.monikaltezon.gr/ , Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας https://immk.gr/ , http://www.inarcadia.gr/