ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΛΕΥΚΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους στο Αυλωνάρι Ευβοίας

Η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Αυλωνάρι, σε υψόμετρο 460 μέτρων και σε τοπίο υπέροχου φυσικού κάλλους.

Η ιστορία της μονής αρχίζει τον 10ο αιώνα ως μονή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η αλλαγή του ονόματός της οφείλεται στον στρατηγό Νικόλαο Κριεζώτη. Το 1835 αρρώστησε πολύ βαριά και νοσηλεύτηκε στη μονή αυτή για αρκετό διάστημα. Σε αντάλλαγμα για την βοήθεια που του προσφέρθηκε όταν έγινε καλά, χάρισε μια εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στην μονή καθώς και ένα κομμάτι ξύλου, πάνω στο οποίο είχε μαρτυρήσει ο Άγιος Χαράλαμπος. Έτσι, η μονή μετονομάστηκε από μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου σε μονή του Αγίου Χαραλάμπους, αν και σήμερα πανηγυρίζει και στις δύο εορτές.

Στο μοναστήρι αυτό διακόνησε για αρκετά χρόνια ως Πνευματικός της μονής ο Όσιος Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

Η μονή λειτούργησε ως ανδρική μέχρι το 1938. Τελευταίος ηγούμενος ήταν ο Αρχιμανδρίτης Πάυλος Βενέκας. Το 1938 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής το μοναστήρι, μεταξύ άλλων, λειτούργησε ως καταφύγιο πολλών ανθρώπων και παράλληλα δημιουργήθηκε ορφανοτροφείο θηλέων. Αφού για λίγα χρόνια η μονή είχε εγκαταλειφθεί, η μονή επαναλειτούργησε ως γυναικεία πάλι το 1985. Ηγουμένη είναι σήμερα η μοναχή Θεολογία.

Η θέα από τη μονή είναι εντυπωσιακή. Το μοναστήρι ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας.

Tηλέφωνα μονής: 22230-34242 , 2222081298