ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΩΝ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Στην είσοδο του γραφικού χωριού Άνω Πεδινά του νομού Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι, δεσπόζει η γυναικεία στις μέρες μας, Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας, εξαίρετο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων.

Η εποχή της ίδρυσής της είναι άγνωστη, αλλά θεωρείται ότι κτίστηκε στη θέση αυτή πριν από το 1700. Το Καθολικό της, που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, κτίστηκε το 1793, όπως μας πληροφορεί η κτητορική επιγραφή. Αξιοσημείωτη είναι η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιστορικών στο αριστερό κλίτος του καθολικού.

Στην Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας Ζαγορίου μόνασε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού, ο ιερομόναχος Νεόφυτος Δούκας, που καταγόταν από τα Άνω Πεδινά και αφιερώθηκε στη μονή από τη χήρα μητέρα του σε ηλικία 10 ετών. Την περίοδο 1820-1822, η μονή βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και του Σουλτάνου. Γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία και το 1857 προσαρτήθηκε σε αυτή και η ερημωμένη γειτονική Μονή της Αγίας Παρασκευής. Το 1930 έγινε μετόχι της Μονής Βελλάς και το 1997-2004 λειτούργησε ως γυναικεία.

Η μονή εξωτερικά έχει την όψη φρουρίου, καθώς προστατεύεται από ψηλά τείχη που κτίστηκαν το 1783 ή το 1786 και από ψηλά συγκροτήματα κελλιών. Στη μονή υπάρχουν αξιόλογες φορητές εικόνες του 18ου αιώνα, ένα Ευαγγέλιο με αργυρή επένδυση και δύο λειψανοθήκες του 19ου αιώνα.

Η μονή πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου.

Τηλ.: 2653071570

Πηγή: religiousgreece.gr Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών